+ Meer informatie

Dr. Kater roept op tot liefhebben kerkverband

3 minuten leestijd

NIJKERK – Als er geen band is met de prediking, is er ook geen innerlijke band met het kerkverband, vindt dr. M. J. Kater. Hij deed zijn uitspraak zaterdag tijdens de christelijke gereformeerde ambtsdragersconferentie in Nijkerk.

De universitair docent aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) sprak over de waarde(vermindering) van het kerkverband van Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK).

Dat de waardevermindering van het kerkverband er is, ontkende de predikant van Sint Jansklooster niet. Veel mensen willen de kerkdiensten als leuk en fijn beleven, maar ze willen minder verantwoordelijkheid voor het kerkverband dragen.

De lezing van dr. Kater ging met name over: „Ik geloof een heilige, algemene christelijke kerk.” Uit een korte peiling die hij hield bleek dat geen van de ruim honderd aanwezigen daarbij alleen dacht aan de CGK. „Ze kunnen ons in ieder geval niet beschuldigen van kerkisme”, aldus de predikant.

Dr. Kater zei dat de waarde van een kerkverband allereerst wordt bepaald door de plaats die Christus er heeft. „Als er geen band is met de prediking, is er ook geen innerlijke band met het kerkverband”, stelde hij. Hij vroeg de plaatselijke gemeente hartelijke lief te hebben, evenals het kerkverband en allen die de Naam van Christus aanroepen.

Classisvergaderingen zijn volgens dr. Kater „oefeningen in het zoeken van de eenheid van de kerk.” Ambtsdragers moeten daar „elkaars nieren proeven”, en niet in negatieve termen over andere gemeenten spreken. Voor de eenheid van de kerk zijn volgens de universitair docent de Drie Formulieren van Enigheid belangrijk. „Die zijn geen papieren paus, maar drukken de eenheid van het geloof uit.”

Aan het eind van zijn betoog stelde dr. Kater dat de CGK een moederlijke taak moeten vervullen om de jongeren een thuis te geven. „Een kerkelijke moeder van 120 jaar is toch niet te oud?”

Bij de beantwoording van een vraag over de betrokkenheid van jongeren pleitte hij ervoor tijdens de catechese de geschiedenis van de CGK te behandelen, „ook al heb je het gevoel tegen een muur te praten. Je hebt iets moois te vertellen.”

Ook de vragen over een nieuwe manier van kerk-zijn, zoals die met name onder jongeren spelen, houden dr. Kater bezig. „Er wordt heel veel gezocht door jongeren. Ik twijfel niet aan de oprechtheid daarvan, maar het is wel de vraag of dit de stroom van de Heilige Geest is of de stroom van de geest van de tijd, waar je tegenop moet roeien. Ik ben nog niet zo ver dat ik allerlei nieuw ontstane kleine groepjes zie als het werk van Christus.” Maar een kerk die niet kijkt naar de veranderingen in de maatschappij, is niet op de goede weg.

Zie ook Puntkomma pag. 6.


Kerkverband


- Dr. Kater: Mensen voelen zich minder verantwoordelijk voor kerkverband.


- Ambtsdragers moeten elkaars nieren proeven op classisvergaderingen.


- Nieuwe vormen van kerkzijn volgens dr. Kater niet direct werk van de Geest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.