+ Meer informatie

Kieswet moet snel aangepast worflen

PvdA'kamerlid Patijn in Leiden:

2 minuten leestijd

LEIDEN — Het PvdA-kamerlid S. Patijn wil een wijziging van de Kieswet waardoor misleiding en bedrog met kandidatenlijsten onmogelijk ge. maakt worden. Patijn wil dat in de toekomst de kiezers zelf op het stembureau hun handtekening op de lijst moeten zetten. Die handtekeningen kunnen dan direct gecontroleerd worden.

Zwendelen met handtekeningen zoals de Nederlandse Volksunie en de Centrumpartij gedaan hebben behoort dan volgens Patijn tot het verleden. Het kamerlid verklaarde dit dinsdagmiddag tijdens een formumdiscussie in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit in Leiden.

Onder voorzitterschap van prof. dr. H. Berkhof boog een forum, bestaande uit mr. G. C. van Dam (CDA), mr. F. Kappeyne van de Copello (WD), mr. T. Boekman (advocaat namens de CPN), S. Patijn (PvdA) en drs. H. van den Betg (comité tegen racisme en fascisme van de Vrije Universiteit in Amsterdam) zich over de vraag of fascistische organisaties verboden moeten^ wor,den. • ïgfeifïi

Misdadigheid

Boekman en Van den Berg lieten hierover geen twijfel bestaan. Beiden pleitten voor een onmiddellijk verbod van fascistische groeperingen als de Nederlandse Volksunie. Boekman: „Het gaat om het weren van misdadigheid uit ons politieke stelsel. De NVU is daar een duidelijk voorbeeld van. Zij brengt me de geur van de crematoria van Auschwitz in de neus. Het is niet alleen het recht, maar ook de plicht van iedere Nederlander daar tegen op te treden."

Van Dam, Kappeyne van de Copello en Patijn aarzelden organisaties als de NVU een verbod op te leggen. De CDA-er Van Dam is bang dat zij dan toch sluipend hun activiteiten voortzetten. Kappeyne wil het overlaten aan de rechter, die per geval een objectief oordeel moet geven. Patijn vreest dat er geen duidelijke, beperkte omschrijving te geven is van fascistische groeperingen. „Een algemeen verbod slaat alle kanten op. Dan krijg je ook te maken met mensen die roepen „jullie rechtsorde is de onze niet", de krakers. Dergelijke organisaties krijgen hun straf wel uitgedeeld op dagen als 26 mei", aldus Patijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.