+ Meer informatie

Cubaanse terrorist baart VS zorgen

2 minuten leestijd

NEW YORK - De Amerikaanse autoriteiten hebben gisteren in Miami (Florida) de 77-jarige Cubaan Luis Posada Carriles gearresteerd. Hij wordt er onder meer van verdacht betrokken te zijn geweest bij de aanslag in 1976 op een Cubaans vliegtuig. Daarbij kwamen 73 mensen om het leven.

Luis Posada Carriles heeft zich zijn leven lang ingespannen om het communistische regime van Fidel Castro in Cuba te bestrijden. Hij zou al betrokken zijn geweest bij de omstreden en mislukte invasie van de Varkensbaai tijdens het bewind van president John F. Kennedy. Tot 1976 stond Posada op de loonlijst van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. In Havana gingen gisteren 1 miljoen Cubanen de straat op, onder aanvoering van Castro zelf, om de arrestatie en uitlevering van Carriles te eisen.

Optreden tegen Posada brengt voor de regering-Bush politieke risico's met zich mee. Cubaanse vluchtelingen in Florida demonstreerden gisteren na Posada's arrestatie voor de vrijlating van deze "vrijheidsstrijder". De Cubaanse immigrantengemeenschap in Florida vormt een belangrijke pijler -zowel politiek als financieel- voor de Republikeinse gouverneur Jeb Bush, broer van president Bush.

Alleen al om die reden is het ondenkbaar dat Posada naar Cuba gestuurd zou worden. Dat geldt ook voor het anti-Amerikaanse bewind in Venezuela, dat Posada wil berechten voor de aanslag in 1976. Een dag voor zijn arrestatie zei Posada dat hij niets te maken heeft gehad met de aanslag op het vliegtuig, ofschoon verschillende vrijgegeven FBI-documenten het tegenovergestelde beweren. Hij heeft wel toegegeven dat hij in 1997 aanslagen heeft georganiseerd op enkele hotels in Cuba. Daarbij kwam een Italiaanse toerist om het leven.

Wat moeten de Amerikanen nu met Posada, die vanwege zijn vroegere banden met de CIA om politiek asiel had willen vragen maar die aanvraag weer introk "om Washington niet in verlegenheid te brengen." Men kan hem niet zomaar laten lopen. Dat zou de geloofwaardigheid van Washingtons strijd tegen het terrorisme ondermijnen.

De Amerikanen kunnen hem berechten voor de aanslagen in 1976 en 1997. Daarbij zouden echter onaangename details bekend kunnen worden uit de periode van Posada's samenwerking met de CIA.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.