+ Meer informatie

„Communisten achter crisis in Slowakije"

Minister Langos over onrust in republiek:

2 minuten leestijd

PRAAG (AP) - De Tsjechoslowaakse minister van binnenlandse zaken, Jan Langos, heeft in een gisteren in het weekblad Respekt gepubliceerd interview gezegd dat communisten mogelijk de hand hebben in de huidige crisis in Slowakije. Ook waarschuwde hij voor nationalistische tendensen in het leger.

De oostelijke deelrepubliek Slowakije, die een derde van het land beslaat, voerde de laatste tijd steeds feller campagne voor grotere politieke en economische zelfstandigheid of zelfs afscheiding van Praag. De crisis is de afgelopen dagen verergerd door demonstraties voor afscheiding in de Slowaakse hoofdstad Bratislava en een conflict over de toekomst van de populaire Slowaakse premier Vladimir Meciar.

Meciar, die zich steeds uitdagender heeft opgesteld tegenover Praag, weigerde af te treden ondanks het feit dat het regerende Publiek Tegen Geweld (PVN) zaterdag een motie van wantrouwen tegen hem had aangenomen. Een volksafgevaardigde van PVN dreigde maandag aan het Slowaakse parlement te zullen vragen om Meciars ontslag. Maar Meciar, die vorige maand zijn eigen PVNfractie had opgericht, vocht gisteren terug met oproepen aan de bevolking, die zich vrijwel zeker tegen een eventueel vertrek van de president zal verzetten.

De politiek van de Slowaakse premier is de federale regering en haar Slowaakse bondgenoten in de PVN steeds meer een doorn in het oog geworden. De federale regering en het grootste deel van PVN bestaat vooral uit voormalige anticommunistische dissidenten en Meciar behoorde tijdens het communistische bewind niet tot de oppositie.

Havel in België

De Tsjechoslowaakse president, Vaclav Havel, is gisteren voor een driedaags bezoek gearriveerd in België, waar hij als het eerste staatshoofd van een Oosteuropees land het NAVO-hoofdkwartier zal bezoeken. Havel zal tevens ontmoetingen hebben met Belgische functionarissen en vertegenwoordigers van de Europese Gemeenschap. Havel heeft vandaag op het EG-hoofdkwartier ontmoetingen met EG-commissaris voor externe betrekkingen Frans Andriessen en de voorzitter van de Europese Commissie, Jacques Delors.

Na het bezoek aan België brengt Havel een officieel staatsbezoek aan Nederland. De president arriveert morgenmiddag op vliegveld Valkenburg, waar hij zaterdagmorgen ook vertrekt. Op het programma staan een diner met koningin Beatrix en prins Claus, en bezoeken aan de vesting Naarden, het Vredespaleis en het Nederlands Danstheater. Havel zal daarnaast besprekingen voeren met onder anderen minister van buitenlandse zaken Van den Broek en premier Lubbers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.