+ Meer informatie

Geen incidenten bij crematie Gandhi

PoKtie massaal aanwezig bij plechtigheid

3 minuten leestijd

NEW DELHI (AP) — De dinsdag vermoorde Indiase expremier Rajiv Gandhi is gisteren gecremeerd. Zijn weduwe Sonia brali met de iiindoetraditie en woonde de gehele uitvaartplechtigheid bij. Er waren geen berichten over ongeregeldheden.

Ongeveer 200.000 mensen stonden langs de route waarlangs Gandhi's lijk werd vervoerd naar de plek van de crematie, bij de Jamunarivier in New Delhi. De opkomst was relatief laag voor de stad met negen miljoen inwoners, maar de uitgebreide veiligheidsmaatregelen waren daar wellicht debet aan. In verband met de ordehandhaving hadden de autoriteiten 60.000 man politie ingezet. Een onbekend aantal militairen werd achter de hand gehouden.

„Rajiv Gandhi is onsterfelijk", zong de menigte 's ochtends, terwijl de dragers de baar met het lichaam op een legertruck zetten bij het huis van de familie. Het lichaam was bedekt met de Indiase vlag. „Zolang er een zon en een maan is, Rajiv, zal uw naam voortleven", zongen de naar schatting 7000 mensen die hadden gewacht op de start van de ceremonie.

Rituelen

Pelotons van de land- en luchtmacht en de marine escorteerden de baar en legerhelikopters strooiden bloemen uit boven de stoet. Er was weinig verkeer in de stad. Scholen, winkels en overheidsinstellingen bleven gesloten. De route naar de plek van de crematie was 16 kilometer lang en de begrafenisstoet deed er 3,5 uur over om de eindbestemming te bereiken.

Sonia Gandhi brak met de hindoetraditie dat de weduwe niet bij de plechtigheden betrokken mag zijn. Zij reed in een geblindeerde auto achter de baar aan en zij was eveneens aanwezig bij de crematie.

Gandhi's zoon, de 20-jarige Rahul, verrichtte de rituelen tijdens de crematie bij de Jamunarivier, waar de gedenktekens staan van Indira Gandhi, Rajivs grootvader Jawaharlal Nehru en Mohandas (Mahatma) Gandhi, de grondlegger van de Indiase natie.

Rahul, een tweedejaars student aan de Universiteit van Harvard in de Verenigde Staten, strooide geklaarde boter over het lichaam om de verbranding sneller te laten verlopen. Daarna liep hij rond de baar, terwijl priesters gebeden zongen in het Sanskriet. In een symbolisch gebaar plaatste Rahul later een knuppel in de brandende massa.

Condeleances

Het is de taak van de zoon om de schedel van zijn vader met een knuppel in te slaan, wanneer de schedel niet door het vuur in tweeën splijt. Hindoes geloven dat de ziel in de schedel zit opgesloten en moet worden bevrijd om reïncarnatie mogelijk te maken. Een gedeelte van Ghandi's hoofd was dinsdag bij de expjosie afgerukt.

Gandhi's stoffelijk overschot lag sinds woensdag opgebaard in het museum van de familie. Ongeveer 250 arbeiders hadden donderdag de hele nacht doorgewerkt om een platform te bouwen voor de crematie. Verschillende internationale staatshoofden en politici, zoals de Britse prins Charles, de Amerikaaanse vice-president Dan Quayle en de Duitse minister van buitenlandse zaken, HansDietrich Genscher, waren bij de ceremonie aanwezig.

De Amerikaanse president, George Bush, bracht zijn condoleances over bij de Indiase ambassade in de Verenigde Staten. Hij noemde de dood van Ghandi „een vernietigende klap".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.