+ Meer informatie

COLUMN: GRAAG EEN ANDER WOORD …

2 minuten leestijd

Het moet me nu echt een keer van het hart. Omdat ik er elke keer een onpasselijk gevoel bij krijg. In korte tijd hoorde ik uit de mond van een minister, van een Tweede Kamerlid, van een penningmeester van een kerkgemeenschap en ik weet niet van wie allemaal nog meer, het woord ophoesten.

Het is allang in omloop. Dat geldt van meer woorden en uitdrukkingen. Soms verdwijnen ze weer uit het taalgebruik. Dit vieze woord niet. Het heeft in onze taal natuurlijk al heel lang “burgerrecht”. In woordenboeken was het al heel lang te vinden, maar dan in de oorspronkelijke betekenis: het ophoesten, het opbrengen van slijm. Maar in de nieuwste dictionaires is er een tweede, figuurlijke betekenis aan toegevoegd: het opbrengen of bij elkaar breiigen van middelen om er bepaalde doelen mee te realiseren. In kerkelijke vergaderingen gaat het woord ook met regelmaat over de tafel. Ter synode is het ook een enkele keer gebruikt. “Ja, maar dat geld moet wel op een of andere manier worden “opgehoest” Wat een woord ……

Elke keer als ik het hoor, krijg ik onwillekeurig het beeld voor me van die oude man in het verzorgingshuis, die een ernstige longaandoening had en die met een kwispedoor voor zich moeite deed om ophopend slijm uit de longen kwijt te raken. Ik kon dat toen eigenlijk beter doorstaan dan het horen van het woord ophoesten in figuurlijke zin, waarbij het mij moeite kost fluimen met geld te associërai.

Ik zou deze column aan iets anders hebben gewijd, ware het niet dat ik het gevoel heb dat het gebruik van het gewraakte woord eerder toe- dan afneemt. Graag pleit ik voor alternatieve aanduidingen die stijlvoller zijn, die meer passen bij de stijl van spreken die onder ons gangbaar dient te zijn. In elk geval is het mijn voornemen om elke keer als er in mijn aanwezigheid weer iets moet worden “opgehoest”, na een kuchend geluid te hebben gemaakt, er iets van te zeggen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.