+ Meer informatie

Simons (WVC) streeft naar complete volksverzekering

Geen plaats voor commercie, wel voor doelmatigheid

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Staatssecretaris Simons van volksgezondheid streeft naar de totstandkoming van een complete volksverzekering met een minimaal aanvullend pakket. Dat bleek gisteravond tijdens de behandeling van dit begrotingsonderdeel in de Tweede Kamer. Overigens wil Simons de herstructurering van de gezondheidszorg „in kleine, voorzichtige stapjes" tot stand brengen.

De bewindsman heeft de Kamer toegezegd dat hij binnen enkele weken zal komen met een nota waarin hij uiteenzet wat zijn plannen zijn met de financiering van de gezondheidszorg in ons land. Simons liet doorschemeren dat de verhouding tussen het basispakket en het aanvullend pakket een tikkeltje anders zal komen te liggen dan in het oorspronkelijke plan van dr. W. Dekker.

Compleet

Dekker wilde 85 procent van alle voorzieningen onderbrengen in een soort basisverzekering, die voor de gehele bevolking zou gelden. De resterende 15 procent moest terechtkomen in een facultatieve aanvullende polis. In de politiek is inmiddels al heel wat afgestoeid over deze percentages. Ook de inhoud van de beide pakketten heeft voortdurend ter discussie gestaan.De verwachting is nu dat het compromis van Simons dichter bij de PvdA-variant dan bij de CDA-interpretatie zal komen te liggen. De PvdA pleit al vele jaren voor een complete volksverzekering zonder aanvullend pakket. De VVD heeft zich daar steeds tegen verzet om dat daarmee de door Dekker beoogde marktwerking tot een minimum wordt teruggebracht. Bij de liberalen bestaat de vrees voor een dure, logge en onoverzichtelijke nationale gezondheidszorg.Simons heeft gisteren gezegd dat hij waarschijnlijk heel weinig voorzieningen over houdt die in het aanvullende pakket terecht zullen komen. Dat betekent dat de bewindsman voor een groot deel aan de wensen van de PvdA-fractie tegemoet zal komen.De staatssecretaris wil de veranderingen van stapje tot stapje bekijken. Hij wil voortdurend in de gaten houden of de collectieve lasten niet stijgen en of geen ongewenste inkomenseffecten optreden. Daarbij wil Simons toetsen of de veranderingen wel uitvoerbaar zijn. Hij schrikt ervoor terug om in een vergelijkbare chaos als destijds met de herziening van de studiefinanciering terecht te komen, zo heeft hij de Kamer gisteren laten weten.

Doelmatigheid


Een belangrijke doelstelling van de herstructurering van de gezondheidszorg is de kostenbeheersing. Doelmatigheid is voor Simons het belangrijkste instrument om deze doelstelling te bereiken. Hij ziet af van commercialisering, zeker waar het gaat om belangrijke delen van de zorg. Hij heeft de Kamer gewaarschuwd voor de opkomst van allerlei commerciële hulpverleners op het gebied van de thuiszorg. Simons wil verzekeraars een vast bedrag per verzekerde verstrekken, waarmee de verzekeraar de kosten van bij voorbeeld de huisarts of de gezinszorg moet vergoeden. Op die manier wil de staatssecretaris de verzekeraars prikkelen om tot een betere beheersing van de kosten te komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.