+ Meer informatie

natuurlijk bij Tamse-Wiertz

^.vfT WEDGWOOD, PORCELEIN Sassenstraat 11-13, Tel. 038-216359 Oude Vismarkt 12-14 - ZWOLLE Jongeren vaker chronische aandoeningen „Doorsnee wao'er ziek en ongelukkig"

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) — Mensen met een wao-uitkering zijn gemiddeld in alle opzichten aanzienlijk ongezonder dan hun leeftijdgenoten die een betaalde baan hebben, het huishouden doen of werkloos zijn. Ze zijn ook ongelukkiger.

Tot deze conclusie komt het Nederlands Instituut voor onderzoek van de Eerstelijnsgezondheidszorg (Nivel) op basis van de Nationale Studie naar Ziekten en Verrichtingen in de Huisartsenpraktijk. De studie heeft -voor het eerst- ook op landelijk niveau cijfers opgeleverd over de medische beoordeling door de huisarts van gezondheidsklachten van wao'ers.

Mensen met een wao-uitkering zijn nog steeds vooral te vinden in ambachtelijke beroepen, industrie en transport, traditioneel de meest vuile en zware beroepen, aldus de onderzoekers in het blad Medisch Contact. De wao'ers schatten hun gezondheid aanzienlijk slechter in dan de andere groepen en de jongeren onder hen hebben ook duidelijk meer acute klachten. Chronische aandoeningen komen bij hen aanzienlijk vaker voor.

Chronisch

Wat invaliderende en levensbedreigende ziekten en afwijkingen betreft zijn de verschillen zelfs extreem. Het contrast met de andere groepen is het grootst bij de wao'ers onder de vijftig jaar.

Bijna de helft van alle wao'ers heeft een ernstige lichamelijke chronische aandoening en 80 procent een ernstige of matig ernstige aandoening. De wao'ers scoren ook hoger dan de andere groepen als het gaat om functionele beperkingen (niet zwaar tillen, geen trap op kunnen lopen, slecht zien, horen of spreken). Verder wijzen de gegevens uit dat de mensen met een wao-uitkering veel vaker naar dokter en fysiotherapeut gaan dan de anderen en meer medicijnen voorgeschreven krijgen.

De wao'er is met zijn gezondheid slecht af, concludeert het Nivel. Dat geldt voor de jongeren minstens zo sterk als voor de ouderen. De politiek zo belangrijk geachte leeftijdsgrens van 50 jaar vinden de onderzoekers daarom medisch gezien arbitrair. Ze concluderen ook dat „het moderne beeld van de simulant of de luxe-klager die zijn overspannenheid koestert in ruil voor een levenslange riante uitkering" duidelijk bijsteUing behoeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.