+ Meer informatie

Russische geleerde wil niet naar huis

Bedoelingen niet geheel duidelijk

2 minuten leestijd

WASHINGTON — De Russische wiskundige Sergei Kozlov heeft zich teruggetrokken in de Sovjet-ambassade in Washington. Hij stond maandagnacht op het punt om — eerder dan gepland — naar de Sovjet-Unie terug te keren, maar veranderde op het laatste moment van gedachten.

Alan Romberg, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, zei dat Kozlov op het vliegveld 'van DuUus „herhaaldelijk de wens uitte naar de Sovjet-Unie terug te keren." Romberg zei dat zijn ministerie verwachtte nog een keer met de geleerde te kunnen spreken, „om er zeker van te zijn dat wij zijn bedoelingen begrijpen."

Naar later duidelijk werd, begon de „Kozlov-saga" vrijdag in New York, toen hij vertrok naar Pasadena waar hij zes weken zou doorbrengen als gastdocent aan het Californische technologische instituut. In New York had hij drie maanden aan de universiteit van deze stad gewerkt.

Op zaterdag, aldus gepubliceerde berichten, vertelde hij de politie dat iemand had getracht hem te vergassen. Artsen constateerden echter dat hij „lichamelijk in goede conditie" was, aldus politiewoordvoerder Wes Rice. Kozlov dacht voorts dat hij werd gevolgd.

Inzinking

Later zaterdag verliet de geleerde zijn hotel in Pasadena en vertrok in gezelschap van functionarissen, in een auto van het Russische consulaat. Kozlov wilde naar het Russische consulaat in San Fransisco voor de viering van 1 mei, aldus een Sovjetwoordvoerder. «^

Op maandag nam hij het vliegtuig naar Washington, klaarblijkelijk mef de bedoeling terug te gaan naar Moskou. In Pasadena had Kozlov gezegd dat hij terug wilde gaan, „maar hij dacht dat dat niet zou kunnen, vanwege iets dat hij had gedaan," aldus de politie, die dacht dat de geleerde mogelijk aan een soort van zenuwinzinking leed.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.