+ Meer informatie

Uniek infosysteem in Noord-Holland

Gegevens over grondwater snel beschikbaar

2 minuten leestijd

HAARLEM - De Dienst Milieu en Water van de provincie Noord-Holland sloot recent een overeenkomst met TNO (dienst Grondwaterverkenning) over het opzetten van een informatiesysteem. Het gaat hier om een Regionaal Geohydrologisch Informatie Systeem (Regis). Met behulp van dit systeem wordt het mogelijk om informatie over alles wat met het grondwater in Noord-Holland te maken heeft, snel, compleet en overzichtelijk beschikbaar te krijgen. Het systeem zal uiteindelijk geohydrologische gegevens voor heel Nederland bevatten.

De provincie Noord-Holland is de eerste provincie in Nederland die een dergelijke overeenkomst met TNO heeft gesloten.

Het geautomatiseerde systeem zal onder andere gegevens gaan bevatten over de kwaliteit van het grondwater, de bodemopbouw en neerslaghoe" veelheden en is direct koppelbaar met het reeds bestaande archief van grondwaterstanden. Het systeem kent ook een kartografisch gedeelte, zodat allerlei combinaties van gegevens met een kaart als ondergrond gepresenteerd kunnen worden. In de huidige situatie bevindt deze informatie zich in een verscheidenheid van rapporten en in de hoofden van de mensen. Deze informatie veroudert, terwijl het geautomatiseerde systeem voortdurend up to date gehouden zal worden.

Een soortgelijk systeem bestaat al enige jaren met betrekking tot het archief van grondwaterstanden, waarin onder andere de gegevens van het provinciale grondwatermeetnet zijn opgenomen.

Beheer

Het beheer van het systeem en de databanken berust bij TNO. Ook het opstellen van de programmatuur ten behoeve van dit systeeem zal gebeuren door TNO, terwijl de werkzaamheden voor het vullen van het systeem met informatie zowel door TNO als door de Dienst Milieu en Water van de provincie zullen worden uitgevoerd. Een eerste versie van het systeem moet eind 1992 beschikbaar zijn. In 1995 moet het hele systeem operationeel zijn.

De totale kosten van het systeem bedragen 680.000 gulden. Daarna is jaarlijks een bedrag van 146.000 gulden vereist voor beheer en onderhoud van het systeem en de bestanden. Rijkswaterstaat betaalt naast de ontwikkeling van het systeem ongeveer de helft van deze kosten. Voor de provincie Noord-Holland zijn de kosten respectievelijk 315.000 en 74.000 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.