+ Meer informatie

Veto van Ford treft abortus-proYocatus

Onderzoek onoorbare praktijken

2 minuten leestijd

WASHINGTON — Preident Ford heeft woensdag voor de 59ste maal gebruik gemaakt van zijn vetorecht. Ditmaal verwierp hij een wetsvoorstel om 56,6 miljard dollar beschikbaar te stellen voor programma's op het gebied van de werkgelegenheid, het onderwijs en maatschappelijk werk. Door het voorstel zou de federale financiële steun voor abortusgevallen in de lage inkomensgroepen voor het grootste deel worden geblokkeerd.

Ford verzet zich tegen het wetsontwerp, omdat de kosten er van bijna 4 miljard dollar hoger zijn dan hij had aanbevolen. In de boodschap waarin hij zijn veto bekendmaakte, noemde de president het wetsvoorstel ,,een volmaakt voorbeeld van de overwinning van de politiek in een verkiezingsjaar op het zuinig omgaan met belastinggelden en de verantwoordelijkheid die men heeft jegens de belastingbetaler die het al moeilijk genoeg heeft".

Het is niet zeker of het congres het veto van de president ongedaan zal kunnen maken.

Lage inkomens

Op het ogenblik krijgen de afzonderlijke staten van de federale overheid in totaal 50 miljoen dollar (ƒ 135 min) als subsidie voor circa 300.000 gevallen van abortus bij vrouwen in de lage-inkomensgroepen.

Volgens het door Ford afgewezen wetsvoorstel moet deze steun beperkt worden tot gevallen waarin het leven van de betrokken vrouwen door de zwangerschap wordt bedreigd. De president verklaarde het eens te zijn met deze beperking.

President Ford zal openbaar maken hoe vaak hij in het verleden, als afgevaardigde van Michigan, heeft deelgenomen aan golfpartijtjes die door het bedrijfsleven werden betaald.

Aanval Carter

Assistenten van de president pluizen momenteel zijn oude agenda's en andere notities na voor een overzicht van die gevallen. Het Witte Huis kondigde woensdag dat interne onderzoek aan. Eerder op de dag had Fords democratische tegenstander. Carter, de president uitgenodigd opening van (golf)zaken te doen.

Reagerend op een eerdere uitspraak van Carter, had Ford dinsdag bevestigd dat hij wel eens heeft deelgenomen aan dergelijke golftrips. Hij heeft ondermeer gespeeld met medewerkers van Acoa Aluminium, Firestone Rubber, Bethlehem Steel en U.S. Steel. In sommige gevallen betaalden die bedrijven de onkosten, maar andere keren zouden de bewuste employees Fords gasten zijn geweest.

Dinsdag sprak Fords perschef, Ron Nessen, tegen edat er sprake zou zijn van onoorbaar gedrag. Ford zou nooit belangrijke bedragen hebben getoucheerd bij zijn golfpartijtjes. De zaak lag volgens Nessen meer in de sfeer van reis- en verblijfkosten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.