+ Meer informatie

500 Iraki's gevangen bij gevecht om Kha^i

Berichten over aantal doden lopen nogal uiteen

3 minuten leestijd

RIAAD/LONDEN (RTR/AFP/DPA) - Bij de strijd om Khafji, in het noorden van Saoedi-Arabië, zijn niet driehonderd maar dertig Iraakse soldaten gesneuveld. Dit heeft gisteren de woordvoerder van het Saoedische leger, kolonel Ahmed al-Robbayan, gezegd. Zijn mededeling is later bevestigd door de Britse luchtmachtcommandant Nial Irving, die zelf eerder melding had gemaakt van het aantal van driehonderd doden aan Iraakse kant.

Kolonel Al-Robbayan zei bovendien dat 33 Iraakse soldaten gewond zijn geraakt en vierhonderd gevangen zijn genomen tijdens de strijd die Saoedische en Qatarese troepen voerden tegen eenheden van het Iraakse leger in het verlaten oliestadje Khafji. Het onafhankelijke Sowjetpersbureau Interfax, dat zegt zich te baseren op betrouwbare militaire bronnen in de SU, maakte gisteren zelfs melding van 1500 gedode Iraakse militairen.

Gevangenen

Brigade-generaal Pat Stevens maakte gisteren tijdens de dagelijkse persconferentie in de Saoedische hoofdstad Riaad bekend dat er vijfhonderd Irakezen bij de gevechten in Khafji gevangen zijn gemaakt.

Sommige Iraakse krijgsgevangenen zouden zich bereid hebben getoond KHAFJI met de Amerikanen en Saoediërs samen te werken, zo zei Pat Stevens tijdens een ontmoeting met de pers in Riaad, waar de gemoederen soms hoog opliepen. Stevens zei dat de gevangenen onder de hoede van het Saoedische leger waren geplaatst.

Stevens werd door de verslaggevers herhaaldelijk aan zijn jasje getrokken over verschillen tussen het officiële nieuws dat de militaire functionarissen tijdens de briefings doorgeven en de verslagen van pool-reporters te velde. Hij ontkende dat militaire functionarissen hadden gedreigd met strafmaatregelen tegen verslaggevers die probeerden buiten de pools en de briefings om nieuws te vergaren.

Over berichten dat de elf mariniers die dinsdagnacht in Khafji zijn gesneuveld mogelijk het slachtoffer zijn geweest van geallieerd vuur, wilde Stevens evenmin uitweiden. „Zij zijn omgekomen in de strijd, onder vuur, dat is alles wat ik voorlopig kan zeggen", zei hij.

Commandant Nial Irving gaf aan dat Saoedische troepen Khafji weer „geheel onder controle", hebben met uitzondering van „een enkele Iraakse sluipschutter".

Rode Kruis

Het Internationale Rode Kruis heeft gisteren beide partijen in de Golfoorlog opnieuw opgeroepen de internationale wetten na te leven en slachtoffers een humane behandeling te geven. Een woordvoerder van het Rode Kruis zei dat zijn organisatie niet over genoeg informatie beschikt om een goede schatting te doen van het aantal burgerslachtoffers in Irak na twee weken oorlog en over de hulpbehoeften van de bevolking. In een door het Rode Kruis uitgegeven verklaring wordt echter wel gewaarschuwd voor „onherstelbare verwoesting". „Als het doek van de censuur is omhooggehaald, zullen de verschrikkingen van het lijden van de volken in de regio in volle omvang zichtbaar worden", zo staat in de verklaring.

Angelo Gnadiger, hoofdafgevaardigde van het Rode Kruis in het Midden-Oosten, zei op een persconferentie dat een tweede lading medische noodhulpmiddelen vanuit Jordanië naar Irak zal worden gebracht. Het eerste hulpkonvooi vertrok donderdag met 19 ton medicijnen uit de Iraanse hoofdstad Teheran naar Bagdad. Gnadiger zei dat het nog altijd moeilijk is om contact te onderhouden met medewerkers van het Rode Kruis in Irak.

Het Rode Kruis heeft tot op heden 112 Iraakse krijgsgevangenen van de geallieerden in Saoedi-Arabië bezocht, aldus Gnadiger, en 63 buitenlanders die in Groot-Brittannië zijn opgepakt omdat ze de veiligheid in gevaar zouden brengen. De organisatie wacht echter nog altijd op toestemming van de autoriteiten in Bagdad om geallieerde krijgsgevangenen in Irak te bezoeken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.