+ Meer informatie

Kortere verpleegperiode nekt ziekenhuisonderwijs

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Kinderen liggen tegenwoordig korter in het ziekenhuis. Daardoor moeten de ziekenhuisscholen in Noord-Brabant op korte termijn hun aantal leerkrachten met een kwart verminderen. Aan de minister van onderwijs vragen de scholen om het huidige aantal docenten te 'bevriezen'. Verder moet een plan voor de toekomst van het onderwijs aan zieke kinderen worden gemaakt.

Deze wensen legde mr. drs. H. S. P. Pauw, voorzitter van de ziekenhuisschool Zuidwest-Nederland, gisteren in Den Haag op tafel bij de vaste kamercommissie voor onderwijs. „Als er niets gebeurt zal onze school gedwongen zijn het aantal beschikbare lesuren met 30 procent te verminderen". Omdat Zuidwest-Nederland zowel basis- als voortgezet onderwijs geeft in veertien verschillende ziekenhuizen, resteert na de inkrimping 5,5 lesuur per leerling per week. Nu is dat 7,5 uur per week. „Het einde van het ziekenhuisonderwijs", volgens Pauw.

De directe oorzaak van de inkrimping ligt in de bepaling dat, zieke kinderen minstens drie weken in een ziekenhuis moeten liggen willen ze onderwijs aan bed krijgen. „De gemiddelde opnameduur wordt echter steeds korter, zodat kinderen veelal niet aan die drie weken komen". De ziekenhuisscholen willen afschaffing van die drie-wekengrens. Van minister Ritzen eisen ze voor 1 maart'duidelijkheid.

Bovendien vinden de scholen dat er een oplossing moet komen voor de zieke kinderen die gedurende langere tijd thuis verblijven. Gewone scholen hebben vaak geen mogelijkheden om de zieke kinderen te bezoeken. Die taak willen de ziekenhuisscholen graag op zich nemen.

Nederland telt vijftien ziekenhuisscholen. Voor negen miljoen gulden krijgen jaarlijks 7000 zieke kinderen onderwijs tussen de witte lakens. Dagelijks gaat het om ongeveer 650 patiënten tussen de 3 en 20 jaar. Aan de scholen zijn ruim 2(X) leerkrachten verbonden.

De noodkreet van gisteren kwam van twee ziekenhuisscholen: Zuidwest-Nederland in Breda en "De Piekerbol" in Helmond. Zij bewerken samen 27 ziekenhuizen in Brabant en delen van Limburg en Zuid-Holland. Pauw legde uit waarom de actie niet gedragen wordt door alle ziekenhuisscholen. „Bij een aantal scholen is de terugloop niet aan de orde en anderen zitten middenin een fusieproces". Desgevraagd zei hij dat bij de helft van het aantal ziekenhuisscholen problemen zouden ontstaan.

• Pauw wil ook graag een gesprek over de toekomst van het onderwijs aan zieke kinderen. „Al drie jaar ligt er van ons een advies op het ministerie van onderwijs. We horen er niets van". Op korte termijn wil men nu overleg over wat er moet gebeuren. CflfOnisch

In de visie van de kinderartsen % ziekenhuisonderwijs een onmisbaar onderdeel van de verpleging en behandeling van zieke kinderen. Ondanks de kortere opnameduur constateert R. A. Holl, kinderarts in Tilburg, een stijgend aantal opnames van kinderen tussen 0 en 18 jaar.

Holl kwam gisteren met een voorbeeld waar de drie-weken grens niet is toe te passen: De chronisch zieke kinderen. „De kinderarts zal proberen de opnameduur zo kort mogelijk te houden. Voor deze kinderen is onderwijs vanaf de eerste dag van opname mogelijk en noodzakelijk. Thuis treedt ook al veelvuldig schoolverzuim op".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.