+ Meer informatie

Een beestenboel in het huisje van Annemie

Maaike en Marijke gaan naar Amerika en Mariska krijgt een blindedarmontstekir^

4 minuten leestijd

naar vuile Annemie. De zak met brood hangt voortaan aan het hek. Het vrouwtje wordt daardoor eenzamer dan ooit. Dan besluit ze grote opruiming te gaan houden. Alle langstaarten gaan de deur uit. Er wordt gepoetst en geboend. Annemie wordt ook geplaagd door enkele jongens van de reformatorische school. Een van die jongens is Caspar. Jammer dat de ouders het voor de jongens opnemen en Annemie in een kwaad daglicht stellen. In het stadje komt een nieuwe jongen wonen: Lange Leen. Hij heeft altijd geld en plaagt de refo's heel gemeen. Op een dag steelt hij ook de portemonnee van Annemie, Dan wordt er ingebroken en behalve zijn vader wordt ook Leen opgepakt.

Wie gaat zich dan over deze jongen ontfermen? Annemie. Caspar en zijn vriend komen het weer goedmaken. Caspars moeder zorgt voor bloemen en iets lekkers. Ook Frans verschijnt weer op de koffie. De kerkgangers zijn wel héél verbaasd, als ze Annemie en Lange Leen op oudejaarsavond in de kerk zien. „Het oude is voorbijgegaan, zie, het is alles nieuw geworden".

De acht paginagrote illustraties werden door Jaap Kramer gemaakt. Het boekje is bedoeld voor jongens en meisjes vanaf 9 jaar. N.a.v. "Vuile Annemie", door M. C. Logmans-Weltevrede; uitg. Den Hertog, Houten, 1994; 88 blz.; pr^s 11,25 guldea

Maaike en Marijke

Op een dag komt er een brief. Voor Maaike en Marijke. Of ze in de vakantie met Maaike's ouders mee naar Amerika komen. Nou, dat willen de twee vriendinnetjes wel! Er gebeurt weer van alles in dit zevende deel over Maaike en Marijke. R)ezen kruipen in de wasmachine en wespen in het vogelhuisje. Juf krijgt een baby en de hele klas gaat op bezoek. Dan is er nog brand op school. Dit had best spannender verteld kunnen worden.

Tbt slot gaan de meisjes naar de jarige Lientje. Dat wordt echt een leuke, leerzame verjaardag! Voor kinderen een gezellig boekje. De grote letters maken het lezen gemakkelijk. Jammer dat sommige zinnen wat lang zijn. Twintig prachtige tekeningen van Jaap Kramer maken het een .leuk boek.

Het achtste deel over Maaike en Marijke beschrijft de reis naar Amerika. Heel interessant, al zal het jonge kind wat moeite hebben met al die Engelse namen.

Veel dingen zijn anders in Amerika. Alles is er groter. Zelfs de pakken melk! Bij het kajakken gebeurt er iets spannends. Ze bezoeken watervallen, rivieren, meren en een nationaal park. Ifelkens wordt er in het boek gewezen naar de Schepper van al die mooie natuurgebieden. Terwijl ze even uitrusten in een park zingen ze samen: „Het ruime hemelrond, vertelt met blijde mond, Gods eer en heerlijkheid". Ook in dit boek weer twintig prachtige illustraties van Jaap Kramer. De boekjes zijn geschikt voor meisjes vanaf een jaar of acht. "Maaike en Mar^ke kragen een brier* en "Maaike en Marijke naar Amerika", door J. A. Koetsier-Schokker; uitg. De Banier, Utrecht, 1994; resp. 75 en 83 blz.; prys 13,50 per boek, twee delen samen 25,00 gulden;

Ben je nog boos?

De vakantiefolders zijn gekomen. Eline, haar ouders, broertje en zusje hopen naar Luxemburg te gaan. Ze hebben er nu al zin in, maar het duurt nog wel even. Voorlopig moet Eline nog een poosje naar groep acht. In haar groep zit ook Mariska. Die heeft het niet zo makkelijk. Haar ouders zijn gescheiden. Ook kan Mariska niet zo goed leren.

Eline vangt Mariska's overspannen moeder op. Eigenlijk wil ze dat Eline Mariska vraagt voor de vakantie. Daar wil Eline niets van weten. Ze piekert er niet over! Maar alles gaat anders. Eline krijgt blindedarmontsteking en komt in het ziekenhuis terecht. De vakantie gaat niet door. In het ziekenhuis krijgt Eline een fijne brief van Mariska. Thuis komt Mariska Eline opzoeken. Dan pas merkt Eline hoe moeilijk Mariska het heeft. Je zult maar veel van je vader houden en hij gaat er vandoor!

Een nieuwe vakantiemogelijkheid wordt aangeboden: Terschelling. Eline vraagt Mariska om mee te gaan. Ook oma gaat mee. Het wordt een fijna vakantie. Alleen Mariska heeft het even heel moeilijk als ze ziet hoe veel de ouders van Eline van elkaar houden. De schrijfster geeft steeds haar mening over bepaalde zaken. Het dragen van merkkleding, werkende moeders, veel geld uitgeven aan vakanties, enzovoorts. Verder wordt er gesproken over financiële adoptie, rommelmarkt voor een goed doel, collecteren voor het rode kruis en bezoekjes afleggen, 't Is een ideaal gezinnetje! De acht paginagrote illustraties zijn van Jaap Kramer. "Ben je nog boos op mU?", door W. van Zytveld-Kampert; uitg. Den Hertog, Houten, 1994; 120 blz.; prUs 11,75 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.