+ Meer informatie

eieren

Pluimvee en

2 minuten leestijd

BARNEVELD — Voor de week tot 9 oktober bleef de gemiddelde contractprijs van de grote slachterijen onveranderd f 1,98, terwijl de dagprijs daalde met 4 cent tot gemiddeld f 2,13. De contractprijs geldt voor kuikens tot 1400 g levend. In de week tot 15 oktober liepen op de vrije markt de prijzen voor slachtkuikens fors terug. Het niet zeer grote aanbod ondervond weinig belangstelling bij de slachters, die blijven kampen met lage opbrengstprijzen in een wat lusteloos gestemde markt. Wel werd in deze week melding gemaakt van verhoogde prijzen van één grote slachterij. Dat kan erop duiden dat mogelijk weer een order voor de derde landen is afgesloten of op komst kan zijn. De directeur-generaal van de Landbouw noemt deze derde-landenexport van weinig betekenis.

Indien de kuikenmarkt niet door derde-landenexport ontlast zou zijn geweest lagen de prijzen al lang „in de goot". Of daaraan nog te ontkomen is zal vooral afhangen of derde landen in de EG nog aankopen zullen doen. Met de vrijwel hoogste arbeidskosten ter wereld is het niet gemakkelijk een concurrentiepositie op te bouwen of te handhaven.

Voor kippen liepen de prijzen ook wat terug. De goede export van broedeieren maakte dat de markt voor dit produkt willig bleef. Er worden belangrijke eenheden moederdieren opgezet, uitsluitend ten behoeve van de export van broedeieren van slachtrassen naar Duitsland. Als de meest betaalde prijzen golden in de week tot 15 oktober de volgende: lichte kippen f 1,10-1,20; half- tot middelzware f 1,30-1,40; moederdieren f 1,80-1,85; wagonkippen f 1,40-1,50; gele kuikens f 1,97-2,02; witte f 2,00-2,05; batterijkuikens f 1,92-1,97; tamme konijnen f 3,00-3,50.

De eierprijjien brokkelden deze week af, zij het dat donderdag de Barneveldse markt bij vlotte handel iets in herstel was. Niettemin waren de prijzen rond 1 cent lager dan voorgaande week. Er is onvoldoende a&et naar derde landen om de prijzen op een voor producenten gunstiger niveau te brengen. Niettemin, met een gemiddelde kg-prijs die boven de f2,- ligt, kan de legpluimveehouderij niet al te ontevreden zijn. Barneveld noteerde op 14 okt. f 2,19-2,27 per kg, vergeleken met f 2,34-2,31 voorgaande week. De stuksprijzen liepen uiteen van f 10,60-14,75 per 100 (11,40-15,75). Het LEI heeft voor de week tot 9 oktober een gemiddelde producentenprijs becijferd van f2,19 per kg (-10 cent).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.