+ Meer informatie

Scheepswerf Boer in Sliedrecht verplaatst

Omwonenden vinden bedrijf hinderlijk

2 minuten leestijd

SLIEDRECHT - Als de gemeenteraad akkoord gaat met een verplaatsingssubsidie aan Scheepsen Jachtwerf J. Boer en Zonen BV wordt het bedrijf nog dit jaar verplaatst. Van de Rivierdijk verhuist het naar industrieterrein Kerkerak. De nieuwe vestigingsplaats is een deel van het terrein van voorheen scheepswerf De Klop, dat vrij gekomen is na de fusie met werf Van Rees, waardoor I. H. C. Sliedrecht ontstond.

De huidige eigenaar van de werf doet al jaren pogingen zijn bedrijf te verplaatsen. Voor de meeste omwonenden wordt het bedrijf als hinderlijk ervaren. Er komen steeds grotere schepen voor reparaties voor de wal. Dit beperkt het uitzicht op de rivier. Daarnaast wordt het geluid wat gemaakt wordt op de werf als hinderlijk ervaren.

De eigenaar van de scheepswerf heeft al heel wat afgeprocedeerd. Niet altijd met succes. Men moet zich inmiddels aan verscheidene regels houden wat betreft de ligplaatsen van de schepen waarop gerepareerd wordt.

Openbaar groen

In het verleden is een stroom van klachten door omwonenden bij de gemeente ingediend. De gemeente is dan ook van de partij geweest bij de onderhandelingen. Er waren vele onderhandelingen met diverse instanties nodig om tot een verplaatsing van het bedrijf te komen. De financiële haalbaarheid wordt bepaald door de opbrengst van de oude werf en subsidies van Rijk, provincie en gemeente.

Enkele jaren geleden heeft de gemeente het terrein van de werf Boer BV de bestemming openbaar groen gegeven. Dit maakt de grond vrijwel waardeloos. Het veranderen van de bestemming waardoor woningbouw mogenlijk wordt is geen probleem voor de gemeente. Zelfs is een projectontwikkelaar gevonden die op het terrein 24 terraswoningen wil bouwen. Het voorlopig koopcontract telt echter een aantal ontbindende voorwaarden. Het hoogheemraadschap moet ook toestemming geven voor eventuele woningbouw. Al jaren lang weigert het schap echter alle medewerking voor nieuwbouw aan de dijk zolang er nog geen nieuwe dijkversterkingsplannen zijn.

Industrielawaai

Van het Rijk wordt een bijdrage verwacht van 200.000 gulden dank zij de saneringsregeling industrielawaai. De provincie hield zoveel slagen om de arm dat getwijfeld wordt aan een bijdrage. De gemeente heeft aanvankelijk overwogen het terrein aan de industrieweg te kopen en het in erfpacht uit te geven aan werf Boer BV. Hiervan is echter afgezien. De gemeente wil een subsidie geven van 10 gulden per vierkante meter van het nieuwe terrein, wat neer komt op 122.400 gulden. Naast de 12.240 vierkante meter terrein krijgt werf Boer BV ook de beschiking over 7000 vierkante meter haven. De mening van de heer Boer sr. was desgevraagd dan ook: „Het is een hele stap". De op het terrein aanwezige oude kantine van scheepswerf De Klop zal gedeeltelijk als magazijn worden ingericht. Er zullen ook enkele loodsen gebouwd moeten worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.