+ Meer informatie

Nieuwbouw kerken Barneveld

6 minuten leestijd

Als alles volgens plan verloopt, zal de gereformeerde gemeente in Nederland in Barneveld half november beginnen met de bouw van een nieuwe kerk aan de Lunterseweg. De gereformeerde gemeente, die zo'n 500 meter verderop aan dezelfde weg een nieuwe kerk wil bouwen, is iets minder ver met de plannen.

Voor beide kerken liggen de bezwaarprocedures bij de gemeente Barneveld. Omwonenden hebben enkele bezwaren ingediend.

De gereformeerde gemeente in Nederland, waaraan ds. J. Roos is verbonden, hoopt komende maand te weten wie de hoofdaannemer wordt. Met een verwachte bouw- en afwerkingstijd van vijftien tot zestien maanden denkt S. de Vos, voorzitter van de bouwcommissie, dat de opening in het voorjaar van 2008 kan zijn. De kerk krijgt 2500 zitplaatsen. In het huidige pand zijn dat er nog ongeveer 1800. "Dat is veel te weinig", aldus De Vos. "Elke zondag moeten we stoelen bijzetten en de zaal achter in de kerk zit ook vol. Bovendien kunnen gezinnen niet bij elkaar zitten."

De kerk is inmiddels verkocht aan gemeentelid Wouter van Manen, voorheen directeur van een kachelhandel en momenteel eigenaar van fabrieken in Medemblik en België en van een ballonvaartcentrum. Van Manen heeft bovendien de kosterswoning, de pastorie, een woning en de parkeergelegenheid van de kerk gekocht. Hij wil bij de kerk 25 appartementen en een twee-onder-een-kapwoning realiseren. Hij verwacht binnen twee tot drie weken zijn plannen in te dienen bij de gemeente Barneveld. De kerk wil hij doorverkopen aan een andere kerkelijke gemeente. Als eerste is de hersteld hervormde gemeente in beeld. Het bedehuis zou daarvoor vanbinnen kleiner moeten worden. Van Manen zegt inmiddels enkele keren contact te hebben gehad. Ook de plaatselijke gereformeerde kerk heeft interesse getoond. "Mijn doel is de kerk te behouden als kerk. Er moet niet iets anders in komen. De gemeenteleden hebben op een ledenvergadering besloten dat ik het mocht kopen."

Voor de gereformeerde gemeente, die wordt gediend door ds. C. Hogchem, wordt de bouw van een nieuwe kerk geen uitbreiding, maar het realiseren van een nieuwe gemeente. Dat betekent dat er na de opening twee gereformeerde gemeenten zullen zijn in Barneveld. Voorzitter A. van de Kieft van de bouwcommissie zegt niet te weten wanneer de bouw kan beginnen. "We hadden gehoopt dat we dit jaar de bouw zouden kunnen aanbesteden, maar dat is niet zeker."

Er komt een kerk met 1400 tot 1500 zitplaatsen, met de mogelijkheid om in de toekomst een extra galerij bij te bouwen. Het huidige kerkgebouw telt 2200 zitplaatsen. "Daarmee zit de kerk overvol. Er moeten zelfs stoelen bij. Dat komt de brandveiligheid niet ten goede. Verreweg de meeste plaatsen zijn vrij, dus gezinnen met kinderen moeten vroeg aanwezig zijn om bij elkaar te kunnen zitten."

Evangelisatie Hoorn

Het bestuur van de Stichting Predik het Woord in Hoorn en omstreken heeft besloten een kerkelijke binding aan te gaan met de Hersteld Hervormde Kerk. Dat meldt de stichting in een persbericht. Al lange tijd is de stichting werkzaam in Hoorn en omstreken. Evangelist M. C. Schreur leidt er de samenkomsten op zondag en doet er pastoraal werk.

Hoorn valt binnen de classis Midden van de Hersteld Hervormde Kerk. Deze classis is sinds 16 mei verantwoordelijk voor het werk van de stichting. Concreet betekent dit dat het bestuur van de stichting gevormd wordt door het breed moderamen van de classis Midden, aangevuld met de zittende bestuursleden, behorend bij de Hersteld Hervormde Kerk, alsmede enkele adviseurs", aldus het persbericht. De ambtelijke verantwoordelijkheid voor het werk in Hoorn ligt bij de hersteld hervormde gemeente van Den Helder.

Gevelsteen nieuwe kerk

De nieuwbouw van de Levensstroom Gemeente in Leiderdorp is bijna klaar. Op zaterdag 8 juli zullen de senior pastors Jan en Herma Zijlstra op symbolische wijze de gevelsteen in de nieuwbouw plaatsen. De steen wordt aangebracht in de toren van de nieuwe kerk aan de Elisabethhof 5 in Leiderdorp.

Op 15 augustus ging de nieuwbouw van de kerk van start. Inmiddels nadert het pand zijn voltooiing. De officiële opening is gepland op 17 november, maar vanaf 25 september zullen reeds diensten in de nieuwbouw worden gehouden, zo meldt de gemeente in een persbericht.

De nieuwe kerk van de Levensstroom Gemeente, ontworpen door architect P. D. van Vliet uit Loosdrecht, moet plaatsbieden aan zo'n 1500 mensen.

Het nieuwe gebouw bestaat uit drie bouwlagen met op de begane grond een grote zaal, een foyer, een boekwinkel en een receptie. Op de overige verdiepingen komen kantoren, een kleine zaal (kapel), studio's, oefenruimtes en diverse bijeenkomstenruimtes. Verschillende zalen zullen worden gebruikt voor trainingen en congressen.

Het huidige gebouw aan de Touwbaan in Leiderdorp, dat veertien jaar geleden in gebruik werd genomen, is met 500 zitplaatsen te klein geworden. Dit geldt vooral voor de zogenoemde genezingsdiensten die evangelist Jan Zijlstra elke eerste en tweede zondag van de maand houdt.

Kerkje Peperga te koop

Het kerkje van Peperga in Friesland, waarin ooit Pieter Stuyvesant gedoopt werd, is te koop aangeboden aan de Amerikaanse televisiepredikant dr. Robert Schuller van de Chrystal Cathedral. Dat meldt het Friesch Dagblad.

Samen met het tegenover gelegen hotel Spoorzicht zou er een toeristische trekpleister van gemaakt kunnen worden voor Amerikaanse Nederlanders. Schuller is bekend van de wekelijkse tv-kerkdienst Hour of Power.

Het idee om van het kerkje in Peperga een toeristische trekpleister te maken, is afkomstig van Henk Erkelens, die jarenlang in de Verenigde Staten woonde en daar beëdigd makelaar was. "Het kerkje staat al acht maanden te koop. Het lijkt mij een echt idee voor de Schullers, voor wie een miljoen dollar maar peanuts is", zegt hij in het FD. Het kerkje kost 220.000 euro en het hotel 680.000 euro.

Pieter Stuyvesant was de eerste gouverneur van Nieuw-Amsterdam, het huidige New York. Erkelens heeft het kerkje, dat dateert uit 1537, en het hotel via via aan de Schullers aangeboden, maar heeft na zes maanden nog niets gehoord.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.