+ Meer informatie

Veel schade door branden

3 minuten leestijd

APELDOORN. Branden hebben dit weekeinde veel schade veroorzaakt in onder andere Zwolle, Doorwerth en Kruiningen. Dat meldden woordvoerders van de brandweer. Niemand raakte gewond.

◦ In Zwolle brandde in de afgelopen nacht een deel van een voormalig schoolgebouw aan de Veerallee uit. Onder andere de oude gymzaal moet als verloren worden beschouwd. Het pand werd momenteel verbouwd. De brand brak gisteren aan het einde van de avond uit. Hulpdiensten rukten massaal uit, maar konden niet voorkomen dat de vlammen al snel naar buiten sloegen. De brand veroorzaakte veel rook, waar mensen in de wijde omtrek last van hadden. De bewoners van ongeveer 25 omliggende huizen werden geëvacueerd. Zij konden terecht op een politiebureau en bij een autobedrijf. Meerdere naastgelegen panden werden nat gehouden uit angst dat het vuur over zou slaan. Pas rond vier uur vannacht werd het sein brand meester gegeven.

◦ In het Gelderse Doorwerth zijn in de afgelopen nacht tijdens een brand meer dan vijftig flatwoningen boven een winkelcentrum ontruimd. De brand, die waarschijnlijk is aangestoken, verwoestte een kapsalon. Een naastgelegen slijterij en een Chinees restaurant liepen rookschade op. De brand brak vannacht rond halfvier uit. Politie en brandweer hadden veel werk om de omwonenden, veelal 55-plussers, te evacueren. Twee uur later konden de mensen weer terug naar hun woningen. Getuigen zeiden dat ze kort voor de brand twee jongens met een jerrycan bij de kapsalon hadden gezien.

◦ Meerdere bedrijven in Dokkum hebben gisterochtend vroeg schade opgelopen door een brand in een bedrijfsverzamelgebouw. Het vuur woedde in een gebouw aan de Holwerderweg waarin onder meer een hondenkapper, autorijschool en fitnesscentrum zijn gevestigd. Doordat de brandhaard moeilijk was te bereiken, werd een gat gemaakt in het dak. Daardoor kon het vuur van boven worden geblust. Omstreeks zeven uur was de brand onder controle. De meeste bedrijven in het gebouw hebben rook- en waterschade opgelopen.

◦ Een brand in een leegstaande school heeft gisterochtend vroeg tot overlast geleid in Franeker. Acht aangrenzende woningen werden enige tijd ontruimd. De bewoners konden na enkele uren weer naar huis. Het schoolgebouw aan de Noorderbleek in Franeker stond op de nominatie om binnenkort te worden gesloopt. Door de uitslaande brand is besloten met pand meteen met de grond gelijk te maken.

◦ Het pand van uienverwerker Onion Specialties in Kruiningen is zaterdag verwoest door een uitslaande brand. Het vuur brak vroeg in de ochtend uit. Er waren geen mensen in het gebouw en er werden ook geen concentraties van gevaarlijke stoffen geconstateerd. Rond zeven uur was de brand onder controle. De vlammen in het pand zorgden voor een forse rookontwikkeling, maar dat leidde niet tot grote problemen voor de omwonenden. De brandweer moest wel extra eenheden oproepen om de brand te bestrijden. Het bedrijf verwerkt uien en is gespecialiseerd in onder andere bevroren uienproducten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.