+ Meer informatie

Zeeland bezuinigt ruim zes miljoen

Autobelasting wordt niet verhoogd

2 minuten leestijd

MIDDELBURG - De provincie Zeeland gaat in 1992 ruim zes miljoen gulden bezuinigen. Op korte termijn zullen Gedeputeerde Staten met voorstellen in die richting komen. Dit staat in de gisteren gepresenteerde begroting voor 1992.

Zeeland houdt rekening met forse kortingen op het provinciefonds. GS constateren dan ook dat er de komende jaren weinig ruimte zal zijn voor nieuw beleid. Ondanks de minder rooskleurige verwachtingen zal de motorrijtuigenbelasting (mrb) niet verhoogd worden. Zeeland handhaaft het aantal opcenten op 25. Hqt wettelijke toegestane maximum is 34,2. Dat betekent dat de provincie nog een belastingruimte heeft van 2,6 miljoen gulden. De algemene reserve blijft 12,8 miljoen gulden.

De leges voor milieuvergunningen gaan in 1992 omhoog met 50 procent. Dat betekent een extra inkomstenpost van twee ton. Verder bezuinigt Zeeland onder meer op de beeldende kunsten (100.000), Zeeuwse Bibliotheek (300.000), Technische Bibliotheek Zeeland (200.000), jeugd- en jongerenwerk (175.000) en het patiëntenplatform (70.000). Extra geld is er voor bij voorbeeld het fietpadenfonds (250.000), vrouwenemancipatie (50.000) en het Zeeuws Orkest (35.000).

Sterker imago

GS constateren dat het Randstadgerichte beleid van het Rijk onaangename gevolgen heeft voor de verkeers- en vervoervoorzieningen in Zeeland. Zeeland krijgt voor die sector te weinig financiële middelen. De provincie wil desondanks het aantal hoofdlijnen voor openbaar vervoer uitbreiden. „Door de geringe bevolkingsdichtheid zal het openbaar vervoer in veel gevallen geen concurrerend alternatief kunnen zijn voor de auto", relativeert GS haar beleidsvoornemen.

Op economisch gebied wil het college het imago van Zeeland versterken. Er zal een actief promotiebeleid gevoerd worden om de naamsbekendheid te vergroten. Voorstellen op dit gebied zullen in 1992 gepresenteerd worden. In het kader van de bezuinigingen zal de provincie in 1992 geen eigen geld meer steken in stads- en dorpsvernieuwing. Gemeenten moeten het doen met Rijkssubsidies.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.