+ Meer informatie

Hervormingen van Pretoria verwacht

Speculaties over deling van politieke macht

3 minuten leestijd

NEW YORK — Volgens het Amerikaanse nieuwsmagazine Newsweek overweegt Pretoria een hervorming die de zwarten politieke invloed geeft en het systeem van de aparte thuislanden voor hen schrapt. Het plan, dat aanstaande donderdag zou kunnen worden ontvouwd door president Pieter W. Botha op een partijcongres in Natal, werd door Zuidafrikaanse diplomaten uitgewerkt op de ontmoeting met Amerikaanse diplomaten vorige week in Wenen, aldus Newsweek.

  In de Zuidafrikaanse zondagkranten werd uitvoerig gespeculeerd of President Pieter W. Botha op de opening van het jaarcongres van de Naionale Partij in de provincie Natal aanstaande donderdag belangrijke hervormingen zou bekendmaken.

Machtsdeling
  Hierbij denkt men behalve aan toekenning aan alle inwoners van het land van een gemeenschappelijk staatsburgerschap aan een nog niet duidelijke vorm van deling van de politieke macht met zwarten - zoals het opnemen van zwarte politici in de colleges van staat - en een drastische wijziging van de door de zwarten gehate pasjeswet en controle op hun migratie. Bovendien wordt een bekendmaking over de toekomst van Nelson Mandela tegemoetgezien.
  Mandela's vrouw Winnie zei gisteren in een radio-interview, dat de vrijlating van haar man niet genoeg zou zijn om de onrust te bedwingen en dat het systeem van apartheid moest worden afgebroken.
  Winnie Mandela zei in het interview met de BBC, dat het moeilijk voor te stellen was dat haar man uit de gevangenis zou terugkeren in een maatschappij met dezelfde apartheid waartegen hij gevochten had. „De regering moet de apartheid afschaffen. Hem vrijlaten en doen terechtkomen in dezelfde situatie kan nooit een oplossing bieden", zei zij.
  De 67-jarige Mandela, leider van het verboden Afrikaanse Nationale Congres, zit gevangen sinds 1962 wegens sabotage. Winnie Mandela dook vorige week onder nadat de politie rubberkogels en traangas had afgeschoten op een menigte die voor haar huis betoogde.
  De voorzitter van het Afrikaanse Nationale Congres, de 68-jarige Oliver Tambo, zei vanuit zijn ballingsoord Zambia dat de invrijheidstelling van Mandela en andere politieke gevangenen in Zuid-Afrika, „een teken" van Pretoria zou zijn dat het met de zwarten wil onderhandelen.

Buthelezi
  De leider van de grootste stam van de Zoeloes in Zuid-Afrika, Gatsha Buthelezi, heeft verklaard bereid te zijn tot onderhandelingen met Pretoria over eventuele deling van de macht.
  Dit op voorwaarde dat de „noodtoestand wordt opgeheven en politieke gevangenen worden vrijgelaten", zei hij gisteren in een vraaggesprek met het Amerikaanse blad „Newsweek" in antwoord op een vraag naar zijn oordeel over de hervormingen, die de Zuidafrikaanse regering op het oog heeft om ook politieke rechten te geven aan de 22 miljoen zwarten in het land.

  Weliswaar steeg het aantal slachtoffers van de dagenlange rassenonlusten met de dood van vijf gewonden in het ziekenhuis en drie nieuwe sterfgevallen gisteren - waaronder dat van een zwarte politieman op de begrafenis van de zwarte advocate Victoria Mxenge - tot 63, maar de belangstelling concentreerde zich op de berichten over de bereidheid, die de regering zou tonen om de rechteloze zwarten een vertegenwoordiging te geven op het hoogste politieke vlak en hun het staatsburgerschap als Zuidafrikaan te waarborgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.