+ Meer informatie

uezondheidszorg allerlei

3 minuten leestijd

is bekend met de jodiumproblematiek. Zij adviseert mensen die zich tot haar wenden in principe om dagelijks voldoende volkorenbrood, 4 a 5 boterhammen, te eten en een a twee keer per week zeevis.

De aanbevolen hoeveelheid jodium per dag bedraagt volgens de Nederlandse voedingsrichtlijnen 100 microgram -1 microgram is een duizendste gram— per dag. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een minimumopname per dag tussen de 150 en 300 microgram. Deze laatste norm ligt dus beduidend hoger en is meer afgestemd op de laatste wetenschappelijke gegevens.

Volgens mevrouw Van der Ploeg dreigen mensen die „aan de lijn doen" en zij die bij voorbeeld 's morgens Müsli eten in plaats van volkorenbrood een jodiumtekort te ontwikkelen. Ook jongens en meisjes in de groei lopen risico's. Deze groepen zouden kunnen denken aan het nemen van een voedingssupplement in de vorm van Kelptabletten. Kelp is een zeewier-preparaat dat rijk is aan jodium en andere mineralen en is verkrijgbaar in supermarkten en drogisterijen. Het is belangrijk goed te letten op de prijzen. Deze kunnen per merk nogal uiteenlopen. Overigens is Kelp niet duur. Een pot van 250 tabletten is al voor een gulden oi drie, vier verkrijgbaar.

Wel is het volgens mevrouw Van der Ploeg belangrijk dat mensen zich houden aan het doseringsvoorschrift en niet te veel Kelptabletten gaan slikken. „Niet alleen een tekort, maar ook een teveel aan jodium kan problemen geven met de schildklier".

Ondergoed

Vrouwen die strakke bh's en ondergoed dragen, hebben meer kans hooikoorts te krijgen, aldus de Japanse hoogleraar Bunkichi Wakasugi van de medische universiteit Jikeikai in Tokio. Afgelopen vrijdag zei hij te verwachten dat het aantal ernstige gevallen van hooikoorts dit jaar met 50 procent zal stijgen. Een van de oorzaken is strakke kleding.

„Sinds de jaren zestig wordt steeds meer elastiek gebruikt in ondergoed. Bh's en panty's sluiten het onderlichaam af en zijn zeer ongezond", aldus Wakasugi. Het probleem doet zich met name voor bij vrouwen tussen de 20 en 40 jaar.

„Vrouwen hebben er niets aan 's nachts met een gordel naar bed te gaan in een poging hun figuur te verbeteren", zo zei de Japanse wetenschapper. Hij legde de schuld van het probleem deels bij de fabrikanten van die kledingstukken die vrouwen er toe aanzetten dergelijke kleding te dragen.

Ook mannen kunnen problemen krijgen door het dragen van strak ondergoed. „Je inpersen in strakke onderbroeken heeft impotentie als gevolg. De meest geschikte vorm van ondergoed is de lendendoek. Maar aangezien dat dit in het dagelijkse leven een aantal praktische problemen met zich meebrengt, zijn losse 'boxer shorts' een goede tweede". (Bron: Reuter)

Geslachtsziekten

Het gebruik van de anticonceptiepil lijkt een risicofactor voor het optreden van Chlamidia trachomatis-infecties, zo schrijven artsen van de afdeling huid- en geslachtsziekten van het Academisch Ziekenhuis Groningen in het Nederiands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Zij hebben een onderzoek gedaan waarbij 217 bezoeksters van de polikliniek voor geslachtsziekten waren betrokken. Bij bijna een derde van deze vrouwen werd de infectie aangetoond. Voor vrouwen die de pil gebruikten was het percentage 44, voor vrouwen die de pil niet slikten 23. De infectie kwam ook vaak voor bij vrouwen die in het jaar voorafgaande aan het onderzoek „maar één partner" hadden.

Een infectie met Chlamidia trachomatis geeft een aanzienlijke kans op opstijgende infecties. Daardoor ontstaat bij 8 procent van de geïnfecteerde vrouwen onvruchtbaarheid. Redactie: W. van Hengel

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.