+ Meer informatie

Nieuw systeem voor stormvloedkering

Drempels op andere manier bewaakt

1 minuut leestijd

VLISSINGEN (ANP) - Rijkswaterstaat werkt met een nieuw bewakingssysteem voor de drempels van de stormvloedkering in de Oosterschelde. Volgens een woordvoerder waren de metingen van de drempels tijdens de bouwperiode onvoldoende nauwkeurig.

De stenen van de drempel zijn van levensbelang voor de stormvloedkering. Honderdduizenden tonnen steen verzwaren de voeten van de pijlers en de voeten van de zogenoemde dorpelbalken die de pijlers onderling verbinden.

Aanvankelijk werd met een meetschip langs de pijlers gevaren, maar dat bleek riskant en door de instabiliteit van het schip bovendien onnauwkeurig. Rijkswaterstaat huurt nu een schip met speciaal hiervoor aangebrachte uithouders, grote stalen constructies van ongeveer vijf meter lang met een rubberen buffer. De installatie wordt over een rails langs de zijkant van de kering steeds een meter opgeschoven voor een nieuwe scan. De meetwagen aan de wal registreert de bevindingen van het schip.

Als de weersomstandigheden het toelaten, wordt dagelijks een gedeelte van de drempel gemeten. Dit kan echter slechts gedurende een a anderhalf uur per dag omdat het moet gebeuren tijdens de kentering van het tij.

Totaalbeeld

Met name aan de Noordzeezijde kan de golfslag de metingen bemoeilijken. Volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat is er in september naar verwachting een totaalbeeld van de keringsdrempels bekend. Voorzover nu bekend ligt deze er nog uitstekend bij. De kering is al wel vaak dicht geweest maar nog nooit blootgesteld aan de hoge ontwerpbelastingen die theoretisch kunnen optreden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.