+ Meer informatie

Griek weer commandant Cyprische Nationale Garde

3 minuten leestijd

ATHENE — Generaal Efthymios Karayannis van het Griekse leger is benoemd tot commandant van de Grieks-Cyprische Nationale Garde, zo is in een officieel communiqué in Athene bekendgemaakt. Hij vervangt generaal George Denissis, die aan het hoofd van de Nationale Garde stond toen deze in juli aartsbisschop Makarios als president afzette.
De benoeming werd bekendgemaakt terwijl de president van Cyprus, Glafkos Clerides besprekingen voerde met de Griekse regering. Dit overleg in Athene betrof de crisis op Cyprus en de houding die Griekenland en Clerides zullen aannemen op de komende vredesconferentie in Geneve. Clerides keerde dezelfde dag nog naar Cyprus terug. Voor zijn vertrek verklaarde hij dat zijn besprekingen met de Griekse leiders, onder wie premier Karamanlis en minister van buitenlandse zaken Mavros ..constructief" waren geweest.

SFEER
Mavros zei na het overleg dat het nog steeds niet zeker is dat Griekenland de Geneefse besprekingen, die donderdag moeten beginnen, zal bijwonen. „Er is een sfeer van vertrouwen nodig", aldus de minister die doelde op bestandsschendingen waaraan de Turken zich schuldig zouden hebben gemaakt.

GENEVE
Over het Griekse standpunt ten aanzien van Cyprus zei Mavros; „geen enosis (vereniging van Cyprus met Griekenland), geen verdeling, geen federatie. Het stelsel dat het volk van Cyprus kiest, is een zaak van de Cyprioten zelf." Hij verwachtte, als Griekenland aan het overleg in Geneve deelneemt, daar twee of drie dagen te blijven, waarna de besprekingen op lager niveau zullen worden voortgezet.
Zoals gemeld zullen de Grieks-Cyprische en de Turks-Cyprische delegatie zaterdag aan het overleg gaan deelnemen. De leiders van de delegaties zijn respectievelijk president Clerides en vice-president Rauf Denktash.
Er zijn nog geen resultaten bereikt bij de onderhandelingen in Nicosia, de hoofdstad van Cyprus, over de vaststellinig van bufferzones tussen de Turkse troepen en de Grieks-Cyprische strijdkrachten krachtens de Geneefse overeenkomst.

ECEVIT
De Turkse premier Bulent Ecevit heeft verklaard dat Turkije niet met de Grieken in NAVO-verband kan blijven samenwerken onder de huidige vijandige verhoudingen die tussen Griekenland en Turkije bestaan. In een in het tijdschrift Time gepubliceerd interview zei Ecevit verder dat de nieuwe constitutionele oplossing voor Cyprus moet inhouden dat er afzonderlijke regeringen voor Grieken en Turken op het eiland komen. .,En wij moeten onze troepen op Cyprus houden zolang dat nodig is voor de veiligheid van de Turkse Cyprioten", zo vond hij.
De minister-president die volgens Time een held is geworden in de ogen van het Turkse volk sinds hij opdracht gaf tot de invasie van Cyprus om een einde te maken aan een plaatselijke Griekse staatsgreep, werd in Ankara geïnterviewd.

Hij beweerde dat de Grieken al tien jaar lang de akkoorden inzake Cyprus schenden en dat zij in de krises van 1964 en 1967 Turkse Cyprioten hebben afgeslacht.
Wij wilden toen al te hulp komen, aldus Ecevit, maar onze bondgenoten legden ons toen belemmeringen in de weg en dus aarzelden wij. Maar deze keer wisten we dat wij niet konden wachten. Als wij dat wel zouden hebben gedaan, zou voor alle Cyprioten alles verloren zijn geeest. Er zou een einde zijn gekomen aan de onafhankelijke status van Cyprus en het zou de facto tot Enosis (aansluiting bij Griekenland) zijn gekomen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.