+ Meer informatie

Banken leggen geschil over

Voor klanten verandert er weinig na 1 juli

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De grote Nederlandse banken hebben een al jaren slepend conflict uit de wereld geholpen. De invoering van het Nationale Betalingscircuit (NBC) kan daardoor een stuk sneller plaatsvinden. Het NBC zal het betalingsverkeer in Nederland efficiënter maken doordat de scheiding tussen het girale circuit van de Postbank en dat van de andere banken vervalt. De Nederlandsche Bank heeft het akkoord tussen de banken gisteren bevestigd.

De banken waren het allang eens over het feit dat het NBC er moest komen. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) en het ministerie van financiën waren voorstanders. De banken konden echter geen akkoord bereiken over wie de rekeningen moest betalen voor de verwerking van girale betalingsopdrachten (acceptgiro's en incasso's). De banken zijn het er nu over eens geworden dat zij vanaf 1 juli elkaar ƒ 0,30 in rekening brengen voor elke acceptgiro die zij voor een ander behandelen en dat voor een incasso ƒ 0,10 mag worden gevraagd. Dit akkoord zal volgens een woordvoerder van DNB als een „katalysator" werken voor de rest van de invoering van het NBC. Het conflict speelde vooral tussen NMB Postbank en ABN Amro. NMB Postbank heeft veel particuliere klanten die allemaal kleine opdrachten verstrekken voor de betaling van hun huur, hun telefoonabonnement, hun verzekeringen en dergelijke. ABN Amro heeft vooral zakelijke klanten die relatief minder en grotere opdrachten uitschrijven.

NMB Postbank wilde niet alleen opdraaien voor de kosten van het particuliere betalingsverkeer, terwijl ABN Amro geen zin had om die kosten op haar eigen resultaten te laten drukken. De Rabobank nam een middenpositie in, omdat die zowel veel zakelijke als particuliere klanten heeft. Het akkoord betekent dat vooral ABN Amro water bij de wijn heeft gedaan. Volgens de banken is het girale betalingsverkeer niet kostendekkend.

Voor de klanten van de banken verandert er niets op 1 juli. Zij zullen de gevolgen van het NBC pas in een later stadium aan den lijve ondervinden als bij voorbeeld de Postbankklanten de betaalautomaten van andere banken kunnen gebruiken, terwijl anderen geld kunnen trekken uit de giromaten.

De eerste fase van het NBC, een eenvoudigere uitwisseling van betalingsopdrachten, werd in februari 1989 ingevoerd. Daardoor kregen rekeninghouders bij voorbeeld een dag eerder hun salaris binnen. De invoering behelst in totaal zeven fasen, waarover partijen in februari 1989 zijn overeengekomen dat zij in 1995 achter de rug zijn. De woordvoerder van DNB kon echter geen datum noemen waarop de fasen zullen zijn afgerond.

DNB, Postgiro, banken en het ministerie van financiën hebben in 1983 afgesproken dat het NBC er moest komen. Daaraan is acht jaar onderzoek door een stuurgroep voorafgegaan. DNB heeft het overleg steeds voorgezeten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.