+ Meer informatie

Limburgs orkest moet fors bezuinigen

2 minuten leestijd

MAASTRICHT (ANP) - Het Limburgs Symphonie Orkest (LSO) moet de komende vier jaar 1 miljoen gulden bezuinigen. Het concerteert komend seizoen daarom minder: geen honderd concerten meer, maar 85. Met name de concerten in Roermond en Weert vervallen. In Heerlen, Venlo en Sittard speelt het orkest minder vaak.

Directeur John Floore van het LSO maakte dat gistermiddag in Maastricht bekend bij de presentatie van het seizoen 2001/2002.

Het LSO is een van de tien symfonieorkesten in ons land met flinke financiële tekorten, die over een lange periode zijn ontstaan.

Met de staatssecretaris van Cultuur is afgesproken deze over een termijn van vier jaren terug te betalen, te beginnen vanaf het huidige seizoen.

Floore betreurt het dat door de bezuinigingen het LSO uitgerekend in Limburg minder kan spelen. "Maar juist de provinciale podia, buiten Maastricht, zijn voor ons het duurst." Hij gaat binnenkort praten met de gemeente Maastricht en de provincie om subsidie los te weken. Dinsdag tekende het LSO al een nieuw jaarcontract met drie sponsors. Voor het nieuwe seizoen is Ed Spanjaard als chef-dirigent aangetrokken, die Junichi Hirokami opvolgt. Spanjaard heeft een contract voor vier jaar. Als openingsconcert dirigeert hij "La Vida Brève" van Manuel De Falla en Spaanse Zarzuela's. Daarnaast gaat zijn langgekoesterde wens in vervulling met de programmering van Debussy's enige opera, "Pelleas et Mélisande", bijna een eeuw na de wereldpremière in Parijs in 1902.

Spanjaard dirigeerde eerder al voor het LSO, van 1980 tot 1989. Hij vindt het geweldig om terug te mogen naar het orkest: "Ik heb toegang tot wereldensembles, kan zo veel premières dirigeren als ik wil." "Maar ik zoek een verbreding van het grote symfonische werk, en die vind ik bij het LSO. Bovendien botert het tussen het orkest en mij, de vonken spatten eraf."

De komende dagen voert het LSO de Matthäus Passion van Bach op. In augustus speelt het de vijfde van Beethoven tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Tijdens het seizoen brengt het orkest naast de bekendere werken van Bach, Haydn, Mozart en Beethoven, werken van minder bekende componisten zoals Barber, Debussy, Copland en Poulenc (die zijn laatste concert in 1963 in Maastricht dirigeerde).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.