+ Meer informatie

De DAMASCUSPOORT is gebouwd boven een oudere poort

4 minuten leestijd

De muren van "de oude stad" Jeruzalem stammen voornamelijk uit de zestiende eeuw en zijn van Saraceense oorsprong. Een Arabische inscriptie op de Jaffapoort vertoont het jaartal Hegira 948 (1542 n. Chr.). De muren werden gebouwd in opdracht van sultan Suleiman de Schitterende.

Het is echter duidelijk dat hij gebruik maakte van de fundamenten van veel oudere muren, die door de kruisvaarders zijn gebouwd en zeer waarschijnlijk hebben de kruisvaarders gebruik gemaakt van de funderingen en het materiaal van nog veel oudere muren: de muren van Herodes de Grote (37 v. Chr.), waaronder de westelijke muur, die nu als "de Klaagmuur" bekend staat, de muren van Agrippa (41 n. Chr.), de muren van Hadrianus' "Aelia Capitolina" (135 n. Chr.) en de muren van Saladin (1187).

De muren zijn opgebouwd uit gehouwen zandstenen van betrekkelijk kleine afmetingen. De totale lengte bedraagt ongeveer 4 kilometer en de hoogte varieert van 9 tot 18 meter. In deze muren bevinden zich 34 torens en acht poorten. Over de muren loopt een voetpad dat door trappen vanuit de stad op verschillende plaatsen betreden kan worden.

De acht poorten zijn de Nieuwe Poort, de Damascuspoort en de Herodespoort in de noordelijke muur; de Stefanuspoort (of Leeuwenpoort) en de Gouden Poort (of Schone Poort) in de oostelijke muur; de Mestpoort en de Zionspoort in de zuidelijke muur en de Jaffapoort in het westen.

Andere poorten
De Nieuwe Poort dateert van 1887. Deze werd gebouwd om de bevolking die buiten de stadsmuur leefde en in die tijd snel toenam, een toegang tot de "Oude Stad" te verlenen. De Mestpoort was aanvankelijk een smalle poort, maar na de bezetting door Jordanië in 1948 werd deze poort verwijd om hem geschikt te maken voor gemotoriseerd verkeer.

De Jaffapoort werd tussen 1948 en 1967 smaller gemaakt door er muren in te bouwen. Naast de poort is een brede doorgang. De stadsmuur tussen de poort en de Citadel werd hier in 1898 afgebroken. In dat jaar bezocht keizer Wilhelm II van Duitsland Jeruzalem en hij moest te paard de stad kunnen binnenrijden. De Jaffapoort zelf was hiervoor te laag en te nauw.

De Gouden Poort in de oostelijke muur (ook wel de Schone Poort genoemd) werd in 810 door de moslims dichtgemetseld - naar men zegt om te voorkomen dat de Messias, die door zowel Joden als christenen op de Olijfberg (terug)verwacht wordt (Zach. 14:4-5), rechtstreeks tot het tempelplein toegang zou hebben.

Ottomaans
De Damascuspoort is een mooi voorbeeld van Ottomaanse architectuur. Opgravingen in de jaren zestig hebben aangetoond dat de poort gelegen is boven een oudere Romeinse toegangspoort. Zoals uit een teruggevonden plattegrond blijkt, gaf deze poort toegang tot de door zuilengalerijen omzoomde hoofdstraat die dwars door het oude Jeruzalem liep.

Deze poort is opgegraven en sinds 1982 kan men de "Oude Stad" ook binnengaan door deze poort. Een Arabische naam voor de poort luidt Bab en-Nasr, de "poort van de overwinning". Omdat dit veruit de belangrijkste poort van het oude Jeruzalem was, trokken hier de diverse overwinnaars de stad binnen.

Kenmerkend voor de Damascuspoort (en voor de andere oorspronkelijk toegangspoorten) is de niet-rechtstreekse doorgang door de poort. De toegang tot de poort (aan de buitenzijde) staat haaks op de uitgang van de poort aan de binnenzijde van de stad.

Hoewel de Oude Stad met haar muren en poorten in werkelijkheid dus niet zo oud is (1542), is een gedeelte van haar omtrek nog dezelfde als die uit de tijd van David en Salomo. Hoewel die stad aanmerkelijk kleiner was dan het huidige "Oude Jeruzalem".

                              -------------------------------

Litho's bestellen

U kunt een prachtige afdruk van de litho van Roberts op groot formaat en op stevig papier (170 grams) bestellen. De afbeelding zelf meet ca. 33 x 23 cm, met rand 50 x 40 cm. Niet-abonnees betalen de adviesprijs: ƒ 24,95 + ƒ 5,00 verzendkosten; abonnees betalen ƒ 19,50 + verzendkosten ƒ 5,—. Bestelnr: Jeruz.Damascus 122.

Wilt u hem compleet ingelijst in een goudkleurige (champagnoise) lijst (materiaal aluminium) met glas, dan kost hij voor abonnees ƒ 59,50 + ƒ 10,00 verzendkosten; niet-abonnees betalen de adviesprijs: ƒ 69,50 + verzendkosten ƒ 10,00. Bestelnr. Jeruz.Damascus122L.

Maak het juiste bedrag incl. verzendk. over op rek.nr 65.33.15.309 van Terdege te Apeldoorn onder vermelding van het bestelnr. Hebt u alleen een girorekening, maak dan het juiste bedrag over op giro 3185151 van Terdege in Apeldoorn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.