+ Meer informatie

Gratis OV-kaart voor alle defensiepersoneel

Geen vergoeding woon-werkverkeer

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Ter Beek van defensie onderhandelt momenteel met de NS en streek- en stadsvervoersbedrijven over de invoering van een Defensie Openbaar Vervoerkaart (DOV) voor de 50 000 beroepsmilitairen en de 26.000 burgerpersoneelsleden van het ministerie van defensie. De kaart wordt gratis verstrekt, maar het defensiepersoneel krijgt dan geen vergoeding meer voor het woon-werkverkeer.

Dat zei Ter Beek gisteren bij de ondertekening van het contract van de Defensie Openbaar Vervoerkaart (DOV) voor 45.000 dienstplichtige militairen. De eerste kaart is vorig jaar uitgereikt. Per 1 maart beschikken al de dienstplichtingen over een DOV. Volgens de minister komt het extra gebruik van bus en trein het milieu ten goede en is het ministerie veel administratieve rompslomp kwijt van declaraties voor woon-werkverkeer.

Ter Beek, die zelf geen rijbewijs heeft, omschreef zichzelf als „een fervent gebruiker van het openbaar vervoer". Nu hij als minister over een auto met chauffeur beschikt „zal ik het plezier dat ik aan het reizen per trein en bus beleef dus een aantal jaren moeten missen".

Dienstplichtigen mogen de kaart niet alleen voor vervoer van en naar de kazerne gebruiken, maar ook voor privé-dp^jeig^ny^peger, ajcju^mir nister Ter' Beek, konden zij slechts eens in de veertien dagen of eéri'maal per week op kosten van Defensie reizen, en werd door de weeks reizen van en naar de kazerne nooit vergoed.

Bedenkingen

De soldatenvakbonden WDM en AVNM hebben bedenkingen geuit tegen de invoering van de DOV-kaart. Volgens hen verkiest 43 procent van de militairen met de auto te reizen. Ter Beek liet in het midden of de dienstplichtigen inderdaad minder gebruik maken van de DOV-kaart dan werd gehoopt. Maar hij wees het verwijt dat zijn ministerie heeft nagelaten om, indien daaraan behoefte bestaat, het vervoer tussen kazernes en stations te regelen, krachtig van de hand.

„Vanaf de invoering in maart vorig jaar zijn tal van knelpunten opgelost. Er is ook geld voor beschikbaar. Voor het weekeindvervoer op vrijdag en zondag of maandag zijn er in overleg met de busnj^ajlsqhappjii^h^rtBa, bussen gaan rijden. Waar' dat niet mogelijk was heeft Defensie op'-MPfl' kosten bussen ingezet", aldus Ter Beek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.