+ Meer informatie

Ex-notaris beschuldigd van acht zwendelzaken

Einde malafide praktijken nog niet in zicht

3 minuten leestijd

VOORBURG — Uit de dagvaarding van de officier van Justitie blijkt zonneklaar dat de Amsterdamse notaris mevrouw Josje Slis-Stroom tot over de oren in de misère zit: verduistering, diefstal en knoeien met notariële aktes. Van in totaal acht zwendelzaken wordt zij beschuldigd. En nog is het einde van de malafide praktijken van de Amsterdamse notaris niet in zicht.

De politie heeft de Amsterdamse officier van Justitie, mr. J. M. J. Pieters verzocht of de strafzaak (die nu is vastgesteld op 26 mei) aangehouden kan worden.
In het gebouw van de Algemene Inspectie vaft de Rijkspolitie in Voorburg hebben de kapiteins B. N. Barendregt en J. P. van Eerde van de Rijkspolitie woensdag een toelichting gegeven op de dagvaarding.
„Waarin het geld allemaal is opgegaan is voor ons nog een vraag", verklaarde kapitein Barendregt woensdag. Hij gelooft dat mevrouw Slis met de miljoenen verduisterde guldens geprobeerd heeft het ene gat met het andere te stoppen in haar notariaat. Op dit moment onderzoekt de rijksaccountant haar boeken.

Listig
De rijkspolitie onderzoekt nog twee verduisteringszaken waarbij mevrouw Slis is betrokken. Daarnaast is de politie nog bezig een poging om twee banken op te lichten uiteen te rafelen. Via een gefingeerd telexbericht, opgesteld in „bankentaal" zou mevrouw Slis deze banken voor twee en een half miljoen gulden lichter hebben willen maken. Kapitein Barendregt: „Via een listige kunstgreep is men van het openbare telexkanaal op het kanaal van de bank gekomen".

Heer Olivier
Bij deze telexzaak zijn ook heer Olivier en zijn maat Wim P. betrokken. De Amsterdammer F. en Arie O. (heer Olivier) uit Laren hebben in januari mevrouw voor drie miljoen gulden opgelicht. Zij stelden de notaris een aan aantrekkelijke hypothecaire lening van twaalf miljoen gulden in het vooruitzicht. Met hun drie miljoen gulden provisie vertrok het duo echter spoorslags naar Parijs zonder de afspraken over de lening na te komen. De drie miljoen gulden die de notaris uitbetaalde waren overigens haar eigendom niet. Het bedrag was een doorbetaling iiï een onroerendgoedtransactie. Inmiddels heeft de politie weer 2,5 miljoen gulden boven water gehaald.

Heer Olivier en Wim P. werden daags na hun komst in Parijs door de Franse politie gearresteerd. P. is inmiddels uitgeleverd aan Nederland. Heer Olivier is aan België uitgeleverd. De Belgische Justitie wil meer van heer Olivier weten in verband met onder andere drugsmokkel. Op dit ogenblik bespreekt'de Nederlandse Justitie met haar Belgische collega's de uitlevering van de heer Olivier naar Nederland.
Mevrouw Slis heeft slechts een, gedeeltelijke bekentenis afgelegd over de verduisteringszaken, volgens kapitein Barendregt. „Zij praat wel over de zaken maar zij wast haar handen in onschuld'', aldus Barendregt. Hij gelooft niet dat de notaris in de oplichtingszaken onder druk handelde of gechanteerd werd.

Papa Blanca
Kapitein Van Eerde verklaarde woensdag dat de affaire Slis-Heer Olivier- Wim P. een uitvloeisel is van de beruchte zaak rond Papa Blanca. Onder deze bijnaam opereerde Frans W. twee jaar geleden in een gigantische oplichtingszaak. Papa Blanca was de man achter de schermen bij valsmunterij in briefjes van 100 en 1.000 gulden. Ook vervalsing van vakantiebonnen had hij op zijn geweten. Papa Blanca zit momenteel een forse gevangenisstraf uit. Kapitein Barendregt deelde woensdag mee dat nog meer arrestaties in de zaak rond mevrouw Slis en heer Olivier verricht zullen worden. Het onderzoek is nog lang niet afgerond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.