+ Meer informatie

Vorstelijk

2 minuten leestijd

Koningin bezoekt Noord-Holland
Ter gelegenheid van de feestelijke herdenking van de bedijking van de Zijpe- en Hazepolder, vierhonderd jaar geleden, bracht Koningin Beatrix vorige maand een streekbezoek aan de kop van Noord-Holland. Hare Majesteit kwam per helikopter aan in Niedorp. De tienjarige Marlies van Arkel bood de Koningin bloemen aan. Daarna bezocht koningin Beatrix de kernen Kolhorn en Barsingerhorn. In de gerestaureerde Turfschuur kreeg ze aan de hand van een maquette een uiteenzetting over de geschiedenis van de Westfriese Omringdijk. Aansluitend maakte Beatrix een korte wandeling langs de historische kernen van Kolhorn. In Barsingerhorn werd de Vorstin in 't Raedthuys geïnformeerd over de geschiedenis van dit oude raadhuis en bekeek zij een kleine expositie over polderbemaling. Bij het gemeentehuis van Zijpe in Schagerbrug werd de Koningin ontvangen door burgemeester J. Gutker. Mevrouw J. W. Korpershoek-Bok, 99 jaar, draagster van het Verzetskruis, bood bloemen aan. In de raadszaal woonde Hare Majesteit een presentatie bij over de geschiedenis van Zijpe. Drs J. Th. Bremer overhandigde aan de Koningin tevens het eerste exemplaar van het derde deel van de door hem beschreven geschiedenis van Zijpe. Vervolgens ging de Vorstin naar Sint Maartensbrug. Daar bezichtigde zij een kunstwerk ter herinnering aan vierhonderd jaar bedijking van de Zijpe- en Hazepolder. Aansluitend wandelde de Koningin langs de Groote Sloot richting Sint Maartensbrug. Bij Sint Maartensvlotbrug wandelde de Koningin via de vlotbrug over het Noordhollandsch Kanaal en reed door het centrum van Petten naar de Pettemer Zeewering. Daar gaf ir. J. van der Vlist, dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Uirwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier, uitleg over de zeewering. Het streekbezoek eindigde met het bezichtigen van de expositie Dijk te Kijk in het expositiegebouw van het hoogheemraadschap.

Prinses Margriet opent verpleeghuis
In Renkum opende Prinses Magriet vorige maand het vernieuwde verpleeghuis Oranje Nassau's Oord. Het verpleeghuis was eind vorige eeuw een koninlijke residentie. Koninginmoeder Emma bestemde het in 1898 tot Sanatorium voor Longlijders. In 1964 werd Oranje Nassau's Oord een psychiatrisch ziekenhuis. Sinds 1987 is het verpleeghuis een psychogeriatrische instelling. Oranje Nassau's Oord telt nu acht verpleegafdelingen, die elk ruimte bieden aan vijftien bewoners

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.