+ Meer informatie

EP wil meer greep op EG-wetgeving

2 minuten leestijd

STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft gisteren met een overweldigende meerderheid gepleit voor een aanzienlijke uitbreiding van zijn wetgevende bevoegdheden.

Het parlement wil in de toekomst net zo veel te zeggen krijgen over de Europese wetgeving als de twaalf EG-landen, die op het ogenblik nog via de raad van ministers de dienst uitmaken in Brussel.

Het parlement eist bovendien het recht op om zelf wetsontwerpen in te dienen en volwaardige parlementaire enquêtes in te stellen. Het wil voorts de mogelijkheid krijgen om de benoeming van de Europese Commissie, het Hof van Justitie en de Rekenkamer tegen te houden.

Volgens de indiener van de voorstellen, de Schotse socialist David Martin, is het medebeslissingsrecht essentieel om het „gat in de Europese democratie" te dichten. nende verkiezingsrede van de Bonner bewindsman aan. „Ik weet niet of ik op hem zou stemmen als ik in de Bondsrepubliek woonde. Ik vind hem wel sympathiek, maar eigenlijk is bondspresident Richard von Weizsacker mijn politieke man. Die hoor ik erg graag! Onze scheiding in twee staten is puur kunstmatig. Wij zijn één volk".

Karin vertelt haar 'Wende-belevenissen': „Begin oktober kwam ik met mijn twaalfjarig dochtertje plotseling in een vreedzame demonstratie terecht. De politie joeg met knuppels achter iedereen aan. Ook ik en mijn kind kregen een paar flinke meppen. Toen werd de verzetsgeest in mij wakker: Dat zou me geen tweede keer overkomen. Op 9 oktober liepen mijn man en ik mee in een grote demonstratie. Rijen dik stond een zwaar gewapende politiemacht tegenover ons. Zij verroerden echter geen vin. Op dat moment wist ik het zeker: Wij burgers van Leipzig hadden het pleit gewonnen".

Nog voor de opening van de Muur had Karin West-Duitsland al bezocht: „Dat was in september 1989. Mijn zwager vierde in München zijn 60e verjaardag en wij kregen toestemming daarheen te reizen. Wat een ongelooflijk mooie en vooral schone stad! Haar fraaie gebouwen zijn ook zo goed onderhouden. Moet je in Leipzig eens om komen! Ja, ik ben ook veel vrienden kwijtgeraakt door Ausreise naar de Bondsrepubliek. Mijn man en ik zijn gebleven, in de hoop op betere tijden, maar ik moet eerlijk toegeven dat we wel eens serieus aan een vertrek hebben gedacht".

Kohl en de Allianz für Deutschland mogen ondertussen niet klagen over hun Leipziger verkiezingsbijeenkomst. Een enorme opkomst en geen noemenswaardige nare incidenten. Slechts twee haperingen in de geluidsinstallatie. En daar zijn de 'mollen' van de Stasi dan ook altijd goed

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.