+ Meer informatie

kmerican Motors lijdt verlies

2 minuten leestijd

DETROIT — De American otors Corporation heeft bendgemaakt in het eerste irartaal van 1981 een verlies te bben geleden van 52.7 mil-

sn dollar het grootste veris in dit tijdvak sinds het richten van de maatschappij, het eerste kwartaal van 1980 IS een winst geboekt van 1,3 iljoen dollar. )e kwartaalrapporten van de andere ote drie" General Motors, Ford en rysler — worden spoedig verwacht. die zullen zeer ongunstig zijn. Beid is al dat het verlies van Ford wel ter zal zijn dan in het eerste kwar1 van 1980, toen het 316 miljoen had Iragen. vergadering van de ministers van olie van de OPEC-landen, eind volgende maand in Geneve, overeenstemming over het herstel van de prijseenheid zal worden bereikt antwoordde Jamani: „Zo optimistisch ben ik niet, maar als het gebeurt zal ik erg blij zijn".

In tegenstelling tot Saoedi-Arabië is Libië van mening dat er in de OPEC eerst een akkoord over de omvang van de olieproduktie moet worden bereikt voordat kan worden gepraat over het herstel van de prijseenheid. De Libische minister van olie, Abdessalam Zagaar, heeft dit verklaard tegenover het den herzien en er moet voortaan rekening worden gehouden met de omvang van de produktie, vond hij

PRIJSEENHEID

Zagaar zei het herstel van de prijseenheid van belang te vinden maar gaf als zijn mening dat andere leden van de OPEC bereid zouden moeten zijn hun prijzen tot het peil van de Afrikaanse landen te yerhogen. „We zijn eventueel wel bereid van verdere prijsverhoging af te zien, maar we zullen zeker niet omlaag gaan", aldus de minister. De Afrikaanse leden van de OPEC — Libië, Algerije, Nigeria en Gabon — hanteren de hoogste prijzen binnen de organisatie, namelijk ca. 40 è 41 dollar per vat.

De minister erkende dat de olieprijzen op de wereldmarkt op het ogenblik onder druk staan. Hij schreef dat toe aan overproduktie in sommige OPEClanden en zei te hopen dat die landen hun produktie zullen verminderen naarmate Iran en Irak hun door de oorlog sterk afgenomen produktie weer op peil weten te brengen. Op èe vraag of het teveel producerende land SaoediArabië was antwoordde hij: Voornamelijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.