+ Meer informatie

Geld onderwijsdienst direct naar scholen

WRR: Minder directe subsidiëring

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) vindt dat staatssecretaris Wallage van onderwijs en wetenschappen het geld dat hij nu beschikbaar stelt aan de instellingen voor de onderwijsverzorging voor het grootste deel rechtstreeks aan de scholen moet verstrekken.

Dat staat in het advies van de WRR dat volgende week aangeboden zal worden aan staatssecretaris Wallage. Het rapport is voortijdig uitgelekt. Wallage heeft de WRR advies gevraagd over de onderwijsverzorging omdat het wetsvoorstel dat de verzorging regelt per 1 januari 1995 afloopt. De grootste veranderingen moeten in de visie van de WRR plaatsvinden bij de geldstromen voor de schoolbegeleidingsdiensten en de zogenaamde pedagogische centra. De schoolbegeleidingsdiensten ondersteunen de basisscholen bij hun lesgevende taken. Ook de begeleiding van individuele leerlingen op de basisscholen is aan hun verzorging toevertrouwd. De landelijke pedagogische centra, het APS in Amsterdam, het CPS in Hoevelaken en het KPC in Den Bosch, doen vergelijkbaar werk voor het voortgezet onderwijs, uitgezonderd de begeleiding van individuele leerlingen.

De 85 miljoen die beschikbaar wordt gesteld voor de schoolbegeleidingsdiensten moet in de visie van de WRR helemaal overgeheveld worden naar de basisscholen. Op die manier kunnen de scholen optimaal vorm geven aan de noodzakelijke begeleiding en vernieuwing, zo is de redenering. Wat betreft de landelijke pedagogische centra wil de WRR dat 60 tot 70 procent, dat is ruim twintig van de beschikbare 36 miljoen, overhevelen naar de scholen voor het voortgezet onderwijs. Als het aan de WRR ligt, mogen de scholen straks ook het geld dat nu naar de instellingen voor nascholing gaat rechtstreeks ontvangen. In totaal wordt daar nu zo'n honderd miljoen voor beschikbaar gesteld.

Door middel van deze en andere maatregelen wil de WRR de beslissingsbevoegdheid van scholen vergroten, meer ruimte bieden voor pluriformiteit en een snelle aanpassing aan veranderende behoeften en omstandigheden. De scholen kunnen zelf kiezen waar ze hun verzorgende diensten "kopen". bewoog de bodem een keer bij Emmen en twee keer bij Assen. De woordvoerder van het KNMI wilde niet uitsluiten dat er verband bestaat tussen de aardgaswinning in het noorden en het bewegen van de bodem. Middelstum ligt op een aardgasveld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.