+ Meer informatie

Geen kranten (2)

2 minuten leestijd

ACCRA — De Daily Graphic stuurt wel nog een deel van de oplage naar het biimenland, maar kan dat nog maar een paar maanden volhouden. Twee an,dere bladen, de People's Evening News en het weekblad The Spectator, dat staatseigendom is, verschijnen al vier maanden niet meer. Een constant probleem van de bladen die het hoofd nog boven water proberen te houden is voorts de nietaflatende speurtocht naar nieuwe onderdelen voor de machines.

Zowel de Daily Graphic (in 1950 opgericht door de Londense krantenmagnaat Cecil King) als de Ghanian Times is in staatshanden. Maar anders'dan de gecontroleerde pers in de Franstalige buurlanden Ivoorkust en Togo zijn het geen spreekbuizen van de regering. Er wordt vrijelijk kritiek geuit. De redacties menen dat het kwijnend bestaan van hun bladen niet bevorderlijk is voor het welzijn van de democratie in Ghana, die in september 1979, na zeven jaar militair bewind, is hersteld. „Zonder kranten geen democratie", meent Kutin-Mensah.

En zoals voor vrijwel alle produkten is ook voor de kranten een zwarte markt ontstaan, waar de exemplaren voor vijfmaal de officiële prijs van de hand gaan. In de provincie verschijnt slechts één dagblad, The Pioneer in Kumasi, maar de laatste maanden is de verschijning zeer ongeregeld. De dagbladen in Ghana hebben een rijke historie, die begint in 1822 met de Royal Gold Coast Gazette, op een na de oudste krant van zwart Afrika. Alleen de Sierre Leone Royal Gazette, die voor het eerst in 1801 verscheen, is ouder.

Ondanks alle problemen is er sinds de terugkeer van een burgerregering tenminste één goed nieuwtje voor de pers geweest. Als enig land in West-Afrika heeft Ghana een perscommissie gekregen, die krachtens de grondwet moet waken over de persvrijheid. Slechts twee van de twaalf leden worden door de president benoemd, de overige worden aangewezen door particuliere en publieke organen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.