+ Meer informatie

Bonden willen 3,75 procent meer loon

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Houten Bouwbond CNV en de Vervoersbond FNV stellen in het komende caooverleg een looneis van 3,75 procent. Zo hebben de bonden gisteren bekendgemaakt.

De Hout- en Bouwbond CNV wil in de onderhandelingen voor de bouwcao (250.000 werknemers) de resterende ruimte van 1.25 procent besteden aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en de vut-regeling en aan afspraken over uitbreiding van werkgelegenheid.

De bond heeft niet voor een gematigde looneis gekozen om het politieke lot van premier Lubbers veilig te stellen, maar om nog ruimte over te houden voor de ..goede doelen". De looneis zal in de bouw minder problemen geven dan in andere sectoren, omdat de cao nog steeds voorziet in automatische prijscompensatie (2.75 procent in 1992). Het cao-overleg begint in december.

De Vervoersbond FNV schat de totale ruimte voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden op gemiddeld 6 procent. Na raadpleging van de leden zal de bondsraad het cao-beleid eind november definitief vaststellen. De Vervoersbond moet nieuwe cao's afsluiten bij onder meer de Nederlandse Spoorwegen (26.000 werknemers), het streekvervoer (16.000 werknemers) en de KLM (13.000 werknemers).

De Vervoersbond houdt ondanks het uitblijven van resultaten dit jaar vast aan de vierdaagse werkweek als beste vorm voor arbeidstijdverkorting en herverdeling van arbeid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.