+ Meer informatie

Schenking

2 minuten leestijd

Een tante van mijn vrouw (zuster van haar overleden moeder) heeft de Duitse nationaliteit en woont in Duitsland BRD. De tante bezit een huis ter waarde van f 300.000,-. Mijn vrouw en haar zuster zijn de enige erfgenamen. Beide dames hebben de Nederlandse nationaliteit en wonen in Nederland. Tante wil het huis schenken aan haar nichten, eventueel eerst het bloot eigendom . (bloot eigendom is het enkele bezit, zonder dat de eigenaar opbrengsten geniet, nl. omdat deze ten gunste van de vruchtgebruiker komen) en dan na het overlijden van tante (de. vruchtgebruikster) het volledige eigendom. Wat zijn hiervan de fiscale gevolgen? Antwoord - Bij liet schenkingsrecht wordt eerst de woonplaats van de schenker bepaald. In het onderhavige geval is dat Duitsland. Als de schenker niet kortgeleden is geëmigreerd en van nationaliteit is veranderd, dan wordt geacht dat de schenker niet onder het Nederlandse recht valt. Met andere woorden, de schenking is in Nederland niet belast met schenkingsrecht..Daarentegen is de schenking wel belast in Duitsland. Het maakt in principe niet uit of eerst het bloot eigendom wordt, verkregen en op een later tijdstip het volledige eigendom. Uiteraard is dit wel van belang voor het tijdstip waarop u belasting moet betalen. De berekening van de waarde van het vruchtgebruik geschiedt via de zgn. gekapitaliseerde huurwaarde. In Nederland betaalt u geen belasting. In Duitsland betaalt u 24% belasting over de waarde van het verkregene. De waarde wordt ongeveer als volgt 60/70% van de Einheitswert: a ƒ 300.000,- = ƒ 200.000,- waarvan 24% belasting is/ 48.000,-.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.