+ Meer informatie

KERNWAPENS

2 minuten leestijd

Een belangrijke factor is het Chinese kernpotentieel. De Amerikaanse minister van defensie, James R. Schlesinger, verklaarde begin van dit jaar voor het Amerikaanse congres: „In de afgelopen 10 jaar heeft China zich tot een kernmacht ontwikkeld. Wij hebben redenen om aan te nemen dat China thans in bezit is van een bescheiden aantal MRBM (Medium Range Ballistic Missiles), IRBM (Intermediate Range Ballistic Missiles) raketten en atomaire bommenwerpers. Begin 1976 zal China — naar verwachting — ook nog de beschikking krijgen over ICBM (Inter - Continental Ballistic Missiles) - raketten die doelen in de USSR en de VS kunnen bereiken", (einde citaat).

Waarnemers tekenen hierbij aan dat minister Schlesinger waarschijnlijk om politieke redenen de beschikbaarheid van de ICRM-raketten onderschat. Niet in 1,976, maar tegen oktober van dit jaar zal China voldoende van deze raketten met een reikwijdte van '5.500 krti ter beSchik-' " fcing;.hebben oiti.elké gév^enst dperïn.ïïè/'lj, USSR te bestrijken.

Oe Sovjet- en Chinese troepenmacht, versterkt door conventionele en atomaire bewapening, zal een semi-permanent karakter gaan dragen. De financiële lasten zullen zwaar op Moskou drukken om deze status-quo te bewaren. De troepen zijn immers niet uit Oost-Europa weggehaald; het zijn nieuwe, extra getrainde en bewapende soldaten.

De Sovjet-Unie ligt thans eigenlijk tussen twee atomaire grootmachten in, China en de VS (NAVO) De enige oplossing die de USSR heeft om het getij ten eigen ï?unste te doen keren, waarbij Peking Meer ais getrouw „ja-knikker" in de schoot van het zgn. ware communisme terugkeert, is een politieke. Of dit eventueel na de dood van Mao realiteit zal worden, moet worden afgewacht. Mos? kou zal alle ter beschikldng staande middelen gebruiken om deze oplossing te be^'i erkstcüigen, doch wii menen te moeten Hefviijfelen of een yolledige „terugkeer" ';^Mj China — menselijkerwijs' gesproken - ooit mogelijk zal zijn. Er is daarvoor

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.