+ Meer informatie

Extreem rechts slaat grote slag in België

Regeringspartijen geven terrein prijs

3 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - De Belgische kiezer heeft genoeg van het politieke bestel in zijn land. Hij heeft daar gisteren, bij de Belgische parlementsverkiezingen, bijzonder duidelijk blijk van gegeven. Alle regeringspartijen hebben harde, zelfs dramatische klappen gekregen. Christen-democraten en socialisten leden grote verliezen. De grote winnaar is het extreem rechtse Vlaams Blok, dat van twee op twaalf zetels zal komen.

Dat de Belgische kiezer nauwelijks iets meer geeft om het politieke bestel, blijkt vooral ook uit het feit dat zelfs de oppositie (Vlaamse en Waalse liberalen) zich nauwelijks staande wist te houden. De kiezers vonden een andere oplossing. Ze stemden (in Vlaanderen) massaal op het racistische Vlaams Blok en op de uit het niets opgedoken partij die wordt aangevoerd door Jean-Pierre van Kossem, een vroegere beursgoeroe uit Antwerpen, die verdacht van oplichting in de gevangenis zit en die als een politieke paljas werd beschouwd. In het Waalse landsgedeelte liepen de kiezers in groten getale weg naar de Groenen van Ecolo, een partij die overigens wel serieus wordt genomen.

Uitslagen

De uitslagen van de verkiezingen, na het tellen van ongeveer de helft van de stemmen, logen er niet om. In Vlaanderen zouden de christen-democraten van premier Wilfried Martens zes zetels (ze gaan van 43 naar 37) verliezen. De Vlaamse socialisten, met als boegbeeld minister van binnenlandse zaken Louis Tobback, moeten vier zetels inleveren (van 32 naar 28).

De Vlaamse liberalen behouden hun 25 zetels. De groene partij Agalev blijft gelijk op zes zetels. De Volksunie keldert van zestien naar negen zetels. Maar het Vlaams Blok rukt op van twee naar twaalf zetels en maakt dus een niet geringe winst van tien zetels. Jean-Pierre van Kossem kan regelrecht vanuit de cel naar de kamer en hij kan nog twee leden van zijn partij meebrengen (drie zetels).

Harde uitval

In het Franstalige landsgedeelte duikelt de socialistische partij van de machtige Guy Spitaels van 40 naar 32 zetels. De Franstalige christen-democraten winnen vijf zetels (van 19 naar 24). De Franstalige liberalen verliezen zes zetels (van 23 naar 17). De groene partij Ecolo gaat van drie naar negen zetels. Het Front National (de Waalse tegenhanger van het Vlaams Blok) komt met één zetel in de kamer. De Waalse taaipartij FDF ten slotte gaat van drie zetels naar tien en wint er dus zeven.

De reacties van de politieke kopstukken bleven gisteravond vrij lang uit. Allerlei minder belangrijke politici moesten op radio en tv het werk doen. Maar toen die ten slotte loskwamen waren de meningen van de voormannen van de traditionele partijen algemeen: „Een zwarte dag voor de democratie". Wat de politieke reactie op de ruk naar rechts in België (maar vooral in Vlaanderen) zal zijn, valt nog moeilijk te voorspellen.

Eerste minister Wilfried Martens deed een harde uitval naar de Vlaamse liberalen, die hij verweet de politiek te hebben voorgesteld als een „troep" en „gesjoemel". Verder legde hij er de nadruk op dat zich bij de toekomstige regeringsvorming „een levensgroot probleem" voordoet met de Waalse socialisten. Hij verweet de voorman van de Waalse socialisten, Guy Spitaels, de regering te hebben opgeblazen door met een „institutionele tijdbom" te hebben gedreigd.

Martens zei ronduit dat de uitslagen uitmaken dat er nu geen regering kan worden gevormd waaraan slechts twee Vlaamse partijen deelnemen. Hij wilde geen antwoord geven op de vraag of zijn christen-democratische CVP aan een toekomstige regering zal deelnemen. Maar zijn partijvoorzitter, Herman van Rompuy, wees er wel op dat de CVP -hoewel ze een aanzienlijk verlies heeft geleden— de grootste partij in Vlaanderen en in België is gebleven. Martens wilde ook niet antwoorden op de vraag of hij met de vorming van een nieuwe regering belast wil worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.