+ Meer informatie

Fietsendiefstal

3 minuten leestijd

We waren er nog steeds goed vanaf gekomen, maar verleden week was het raak. Vrouw en dochter gingen boodschappen doen in de stad. De fietsen werden, op slot, geparkeerd voor een Ven D-filiaal Bij terugkomst bleek een van de twee verdwenen. De politie wordt er uiteraard niet koud of heet van. In Apeldoorn worden dagelijks tussen de 30 en 40 fietsen gestolen. Vroeger werd bij aangifte alles nauwkeurig door een agent geregistreerd. Via een combinatie van gegevens konden vaak moeilijke zaakjes tot klaarheid worden gebracht. Maar dat kan tegenwoordig niet meer. Mankracht en tijd ontbreken. Niet alleen is het fenomeen fietsdief stal te omvangrijk geworden, maar het zijn blijkbaar ook kruimeldiefstallen vergeleken bij de grote zaken die aan de orde van de dag zijn. „Hier heeft u eenformulier met een envelop, mevrouw. Als u ons dat ingevuld wilt terugsturen ? U hoeft er geen postzegel op te doen." Wanneer je fiets gestolen is vertel je dat zo hier en daar. Dan merk je pas goed datje een van de velen bent. Maar ook blijkt dat dit ingevreten kwaad de moraal geducht aanvreet. Een fietsenmaker vertelde dat het meer en meer voorkomt dat ouderen en jongeren bij diefstal van hun karretje "gewoon"een andere fiets gappen. „Ja mijnheer, de mensen zijn erg boos als hun fiets gestolen wordt. Als de politie er dan zo weinig aan doet nemen ze het recht in eigen hand.Ik denk dat er veel te weinig toezicht is. Dat geldt voor de politie. Het is haar taak om de veiligheid van leven en goed van de burgers te garanderen. Dat kan echter alleen als er genoeg mankracht is. De burgers moeten, zo nodig bereid zijn om meer te betalen voor hun veiligheid. Maar, met meer politie zijn we er niet. Een onderzoek van een krant naar de oorzaak van criminaliteit gaf aan dat bijna een derde van de ondervraagden van mening is dat de hedendaagse criminaliteit te wijten is aan gebrek aan opvoeding en daardoor normvervaging. Niet minder dan 92 procent van de ondervraagden riep vervolgens op tot meer aandacht voor het bijbrengen van meer normbesef in de opvoeding. In de jaren zestig werd alles op z 'n kop gezet. Eindelijk was men van die ouderwetse gezagsverhoudingen af, zo dacht men. Veeljaren-zestig-ouders meenden dat criminaliteit alleen ontstond door een gebrek aan affectie (liefde, geborgenheid). Respect voor mijn en dijn bijbrengen is echter even hard nodig Onze fiets zal wel wegblijven. Hetzij zo. Veelmeer is te hopen dat in Nederlandeindelijk wordt ingezien dat het steeds meer verlaten van de goede geboden van de Heere God ook op maatschappelijk gebied tot onveiligheid en chaos leiden, o

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.