+ Meer informatie

VN ijveren voor eenheid van Cyprus

2 minuten leestijd

NICOSIA - De Verenigde Naties hebben de Griekse en de Turkse gemeenschap van Cyprus gisteren hun langverwachte plan voor de hereniging van het eiland gepresenteerd. Het voorstel behelst een verenigd Cyprus met twee deelstaten, zo blijkt uit het in New York vrijgegeven vredesinitiatief.

Het plan, opgesteld door secretaris-generaal Kofi Annan, werd gelijktijdig overhandigd aan de Grieks-Cypriotische president Glafkos Klerides in Nicosia en aan Ergun Olgun, een medewerker van de Turks-Cypriotische leider Rauf Denktash in New York, waar Denktash herstellende is van een hartoperatie.

Cyprus is sinds 1974 strikt gescheiden in een Turks en een Grieks deel. Dit gebeurde nadat Griekse nationalisten een staatsgreep pleegden, en Turkije reageerde met een invasie. In 1983 werd de Turks-Cypriotische republiek uitgeroepen, die alleen door Turkije wordt erkend.

De Verenigde Naties stellen voor dat de uitvoerende macht op Cyprus in handen komt van een zeskoppige presidentiële raad. Het voorzitterschap en vice-voorzitterschap van die raad moeten elke tien maanden bij toerbeurt worden vervuld. Griekse en Turkse Cyprioten zullen om en om de voorzitter moeten leveren, aldus de VN.

De zetelverdeling tussen Grieken en Turken in de presidentiële raad vindt plaats op basis van proportionele vertegenwoordiging. De Turkse minderheid krijgt echter wel minimaal twee zetels, zo stellen de VN voor.

Klerides en de Griekse premier Kostas Simitis verschenen ieder in hun eigen land voor de staatstelevisie om Annans plan te verwelkomen. Simitis sprak van "een totaalplan van de VN voor een oplossing van de kwestie Cyprus." Klerides benadrukte dat het plan niet was gepresenteerd op basis van "slikken of stikken" en dat nu de moeilijkste onderhandelingsfase zou komen.

Simitis zal het plan waarschijnlijk ook doornemen met Recep Tayyip Erdogan, de leider van de islamitische partij AKP, die de Turkse parlementsverkiezingen van 3 november won. Erdogan zal maandag een officieel bezoek aan Athene brengen.

Voordat hij het voorstel had gezien, zei Denktash dat ieder plan de soevereiniteit van zijn afgescheiden staat moet erkennen, een eis die door de Grieks-Cyprioten onaanvaardbaar is genoemd. "Het belangrijkste is de Turks-Cypriotische status, de kwestie van gelijkheid en soevereiniteit", aldus Denktash.

De tijd dringt, want op 12 december zal de Europese Unie naar verwachting aan Cyprus en negen andere landen formele uitnodigingen sturen om in 2004 tot de unie toe te treden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.