+ Meer informatie

Werkloze windmolen door trage ambtelijke molen

De Braauw hekelt vergunningenbeleid

2 minuten leestijd

UTRECHT — De experimentele windturbine op het terrein van liet Energie Centrum Nederland (ECN) in Petten, die in februari al gereed kwam, kan officieel nog steeds niet draaien door de trage vergunningverlening van de overheid. Dit zei jonkheer mr. M. L. de Braauw, voorzitter van de landelijke energiediscussie, zaterdag in Utrecht op een door de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) georganiseerde windwerkdag.

Hij hekelde het trage vergunningenbeleid van de overheid in dezen en wees erop dat het hier nota bene gaat om een door de staat zelf gesubsidieerde instelling. Volgens voorlichter J. J. Veldhuis van ECN zal het naar verwachting inderdaad nog ongeveer anderhalve maand duren voordat de officiële vergunning binnen is. activiteiten op het terrein van de ECN in Petten vallen onder de kernenergiewet. De reusachtige windmolen die er nu staat heeft echter niets met kernenergie te maken en valt onder de lokale hinderwetvergunning. Dat betekent interdepartementaal overleg, waar liefst drie verschillende ministeries bij betrokken zijn, voor het opstellen van regels en procedures, aldus Veldhuis. Het aansluiten en testen van alle componenten in de turbine kost nu volgens hem meer tijd dan nodig is. Overigens heeft de molen al wel een' aantal malen gedraaid, maar dan zonder vergunning.

Manifest
gegeven aan minister Beelaerts van Blokland van Volkshuisvesting die zaterdag was verhinderd. •

De verlangens van ODE werden door De Braauw krachtig onderstreept. Hij noemde het schandalig dat windmolenexperimenten in ons land worden tegengewerkt door een traag en slecht functionerend overheidsbeleid in dezen. De Braauw vindt dat de overheid meer ruimte moet scheppen om de initiatieven van mensen die zelf een windmolen willen bouwen niet te frustreren. De initiatieven van ODE, welke organisatie hij zaterdag alle hulp toezegde, juicht hij van harte toe.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.