+ Meer informatie

Sociaal akkoord zal niet worden afgezwakt

Idee Lubbers in Brussel volledig afgeschoten

3 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - Een poging van premier Lubbers om het in Maastricht overeengekomen sociaal akkoord te wijzigen is mislukt. Tijdens een bijeenkomst van de permanente vertegenwoordigers van de EG-lidstaten gisteren in Brussel is zijn idee volledig afgeschoten. Diplomaten in Brussel hebben dat bevestigd.

Tijdens de Europese topconferentie in Maastricht zijn elf EG-lidstaten overeengekomen het Europees Sociaal Handvest, dat ze in 1989 ondertekenden, te gaan uitvoeren. Dat gebeurde nadat ze het Verenigd Koninkrijk er niet van konden overtuigen dat er in het nieuwe verdrag een „sociale paragraaf" opgenomen moest worden. In arren moede besloten ze toen om in een protocol vast te leggen dat ze -zonder Groot-Brittannië- het Europees Sociaal Handvest zouden gaan uitvoeren.

Achteruitgang

Enkele dagen geleden heeft premier Lubbers zijn Europese collega's een brief geschreven. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat gisteren desgevraagd bevestigd. Maar over de inhoud van die brief wilde die dienst niets meedelen.

Inmiddels is echter in Brussel bekend geworden dat Lubbers zijn collega's heeft voorgesteld de in Maastricht overeengei

Gisteren bleek echter dat een meerderheid van de EG-lidstaten niets voor het voorstel-Lubbers voelt.

„Goede voortgang"
Er was een grote meerderheid tegen en er was niet veel tijd nodig om het voorstel af te wijzen, aldus diplomaten in Brussel. Inmiddels is het raden naar wat de eerste minister ertoe gebracht heeft zijn brief de deur uit te doen. Diplomaten in Brussel veronderstellen dat hij een laatste poging heeft willen ondernemen om met een „afgezwakte tekst" de Britten toch weer binnen de boot te krijgen.

Besluiten Codesa krijgen wettelijke status

Volgens staatssecretaris Dankert (Europese Zaken) is onder het Nederlandse EG-voorzitterschap „goede voortgang" gemaakt met de voltooiing van de eengemaakte Europese markt. Sinds 1 juli zijn 53 voorstellen goedgekeurd. Hij verwacht dat de Portugese, en zonodig de Britse, regering in 1992 het werk zal afmaken.

Dankert zei gisteren in Brussel dat er in zes maanden tijd 31 voorstellen zijn aanvaard uit het zogenoemde Witboek van de EG-Commissie uit 1985, dat de basis vormt voor de realisering van de interne markt. Daarnaast zijn 22 maatregelen aangenomen die van belang zijn voor het Europa zonder grenzen.

Er liggen nog een kleine vijftig voorstellen op tafel, waarvan er volgens Dankert zo'n dertig tot vijfendertig echt belangrijk zijn. „Dat moet geen onmogelijke opgave zijn voor Portugal en zonodig Groot-Brittannië". Deze twee landen zijn volgend jaar EG-voorzitter.

De ministers werden het gisteren eens over liberalisering van de markt voor schadeverzekeringen, na aanvaarding van een derde en laatste richtlijn. Dat betekent dat een in een lidstaat erkende verzekeraar overal in de EG kan opereren. Hij krijgt daarvoor een Europese vergunning. De controle blijft in handen van het land van herkomst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.