+ Meer informatie

Hernhutters en anti-racisme van wereldraad

1 minuut leestijd

De synode van de Hernhutter Broedergemeenten over de gehele wereld, die elke zeven jaar bijeenkomt, heeft zich dit jaar in Kingston (Jamaica) uitgesproken vóór het anti-racismeprogramma van de Wereldraad van Kerken.
In een resolutie werd betreurd, dat dit programma vaak eenzijdig als een verdediging van het gebruik van geweld wordt geïnterpreteerd. De synode ziet als het principiële doel van dit programma „een echte uiting van het belijden der kerken tegenover elke vorm van racisme en een poging, zich geheel en al met de slachtoffers van racistisch vooroordeel te identiticeren".
Het racisme ontstaat, zo werd verklaard, door de zelfzucht van de mens en zijn onvermogen God te erkennen als Degene, die alle mensen gelijk en naar Zijn beeld geschapen heeft.
In Zuid-Afrika is sprake van een arrogante houding, die er van uitgaat, dat het onrecht van rassenscheiding zou overeenkomen met de wil van God. Deze dwaling zou alleen maar door helder theologisch inzicht, door de kracht van de christelijke overtuiging zowel als door positieve actie van christelijke liefde overwonnen kunnen worden, aldus de Hernhutters.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.