+ Meer informatie

Stadstuinstukjes

3 minuten leestijd

Elk voorjaar opnieuw is het me een wonder dat alles weer begint. Ook de seringen hebben het alle drie overleefd. Vorig jaar kreeg ik drie zaailingen. De ene had ik redelijk behandeld, want op die plaats wilde ik er wel een, maar de rest kreeg niet zo vaak water als wel nodig was na het verplanten in de zomer. En nu hebben ze toch allemaal knoppen. Ik ben zo benieuwd of ze dit jaar al gaan bloeien! Een geel bolgewasje, iris reticulata danfordia, doet het heel goed in de voortuin. Het heeft geen blad, op het steekje staat alleen een lelie-achtige bloem. Fleurt de schaduwtuin echt op; aanbevolen!

Een verjaarscadeau en een aanbieding bij een bouwmarkt zorgen voor een vrolijke noot op het terras. Een mand in metalen standaard, gevuld met viooltjes. Voor de zekerheid haal ik ze binnen als er nachtvorst wordt verwacht. Violen kunnen er redelijk tegen, maar ze komen nu net uit de winkel en hebben misschien veel tijd nodig om zich te herstellen van nachtelijke kou.

In een kant-en-klaar zaaipakket voor kruiden dat ik cadeau kreeg, zat ook peterselie. Nu heb ik niet zulke beste ervaringen met peterseliezaad. Het ontkiemt erg moeizaam, en in een tuinboek las ik dat dat normaal is. Maar er stond ook een tip bij. Peterselie is heel gevoelig voor temperatuurwisselingen; giet daarom voor het zaaien kokend water in de zaaigeultjes. Dat deed ik. Terwijl alle kruiden opkwamen, gebeurde er in het peterseliepotje niets, 'n Waardeloze tip, dacht ik. Tot ik na een poos iets groens meende te zien. En jawel, kort na elkaar zijn heel wat zaadjes ontkiemd!

De zolderkamer begint daktuin-allures te krijgen. Niet alleen de kuipplanten, fuchsia's en geraniums hebben er een plaats, maar inmiddels ook alle verspeende zaailingen. Korenbloemen, zinnia's, cosmea, afrikaantjes, ridderspoor, gipskruid, lavatera, lathyrus, lobelia... Ik kom haast ruimte te kort (alles moet een beetje bij het dakraam staan vanwege het licht). En het duurt nog twee maanden voor de boel naar buiten kan! Op het 'afharden' (plantjes geregeld overdag buiten zetten) heb ik een praktische oplossing gevonden. Ik zet overdag het dakraam open. Ik zie me al sjouwen met al die potjes, 's morgens naar beneden en 's avonds weer naar zolder...

Onlangs zaaide ik het zaad van de vlijtige liesjes, dat ik vorig jaar won, in lege eierdoosjes. Dan kun je de plantjes met doos en al in de grond zetten, want dat materiaal verteert. Per doosje 12 zaadjes, om niet te hoeven verspenen... Ik had drie de doosjes vol en verwachtte 36 vlijtige liezen. Nietwaar, je eigen zaad, verser kan niet. De natuur houdt er echter een eigen rekenkunde op na. Er komen 13 plantjes op. Net een derde. Enfm, hoopvol heb ik in de bakjes waar niets opkomt opnieuw zaad gestrooid. Gelukkig komt daar wel heel wat van op.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.