+ Meer informatie

Oosteuropese dreiging sterker onderkend

NA VO-ministers van BZ in Brussel bijeen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De ministers van Buitenlandse Zaken van de vijftien NAVO-landen die donderdag en vrijdag voor hun jaarlijkse wintervergadering in Brussel bijeenkomen, zullen niet veel anders kunnen doen dan een tussenbalans opmaken. Er zijn, zo wordt in Den Haag gezegd, geen internationale ontwikkelingen die concrete besluiten noodzakelijk maken.

De drie grote onderhandelingen met het Oostblok - over wederzijdse en evenwichtige troepenvermindering in Centraal Europa (MBFR, in Wenen) en over een beperking van de strategische bewapening (SALT, tussen de VS en de SU, in Geneve) - verkeren geen van alle in een stadium dat de westelijke onderhandelaars nieuwe richtlijnen nodig hebben of dat conclusies moeten worden getrokken.

Dit betekent volgens ons land echter niet dan de NAVO een malaise doormaakt. In het algemeen hebben de bondgenoten zeer positief gereageerd op het voorstel van president Carter op de NAVO-topconferentie van afgelopen zomer om door korte en lange termijnplanning het defensief vermogen van de alliantie te vergroten. De wil om snel de achterstand in te lopen die op veel terreinen van de conventionele bewapening is ontstaan door de voortdurende versterking van het Oosteuropese militaire apparaat, is in veel NAVO-landen aanzienlijk groter dan vroeger.

Over de lange-termijnplanning valt thans nog weinig te zeggen. De voorbereiding van het eindrapport, dat zal worden voorgelegd aan de NAVO-top die volgend voorjaar in Washington wordt gehouden, verloopt goed. Het verslag over de inspanning die de NAVO-landen zich nu al getroosten om hun militair apparaat te versterken is meer optimistisch dan het jaren is geweest, zo wordt in Den Haag gezegd. Alle landen maken melding van „een vrij reële toeneming" van hun defensieuitgaven, al bedraagt die niet altijd de drie procent per jaar waarnaar volgens de top van Londen (juni dit jaar) zou moeten worden gestreefd. ruim twee jaar geleden, werd aanvaard. Thans Wordt voornamelijk onderhandeld over de voorstellen die ten doel hebben de veiligheid en samenwerking te vergroten, en het slotcommuniqué dat na afloop van de toetsingsconferentie zal worden gepubliceerd.

Naar Nederlandse opvatting is het merendeel van deze (Oosteuropese) voorstellen onaanvaardbaar. Dit is op zichzelf niet zo erg, omdat de slotverklaring „uitstekende aanzetten" biedt TOKIO Leden van de Algemene Bond van Zeevarenden van Japan posten met spandoeken en borden voor het gebouw van het ministerie voor verbetering van de betrekkingen tussen Oost en West.

Een der belangrijkste elementen van het slotcommuniqué van Belgrado moet volgens Nederland een herbevestiging van de volledige naleving van de aanbevelingen van de slotakte zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.