+ Meer informatie

Ontworpen om indruk te maken

Nationale Nederlanden de lucht in met 's lands hoogste kantoorpand

9 minuten leestijd

ROTTERDAM — Wie er vlak onder staat, moet op z'n rug gaan liggen om de bovenste verdieping van het gebouw te kunnen zien. Mocht de zon schijnen, dan ziet hij zonder zonnebril geheid sterretjes. Nederlands enige echte wolkenkrabber — 150 meter hoog— is inmiddels vrijwel geheel gekleed in spiegelend glas. De nieuwbouw van Nationale Nederlanden in het Rotterdamse centrum is een gebouw waar je slechts in de overtreffende trap over kunt spreken. Van bescheidenheid heeft men aan het Weena geen last. Imponeren is een vak geworden voor rondleider De With.

De lift zoeft met duizelingwekkende snelheid omhoog. Voor je het allemaal goed in de gaten hebt, fluit de wind om je oren. Voor het oog ontrolt zich een panorama waar Mesdag zich de vingers bij afgelikt zou hebben. Terwijl hij over buizen en blokken heenklautert, meldt De With achteloos dat we drie minuten geleden nog op de begane grond stonden. Met een weids gebaar benoemt hij de blokkendozen aan onze voeten. „Daar ligt de universiteit van Delft, daar Den Haag en als het heel helder is, is daarachter zelfs de Noordzee te

Ergens in de diepte staan de speelgoedtreintjes bij het Centraal Station. De Maas slingert zich als een zilveren feestlint door de stad. Vanaf deze hoogte lijkt alle drukte om wat zich beneden afspeelt overdreven. Toch komt op deze luttele vierkante meters grond in de nabijheid van het CS een stadshart tot ontwikkeling dat zich kan meten met de city's van Londen en Parijs. Glazen torens voor wonen en werken. Een groot station -straks ook stopplaats voor de TGV- op de stoep, de grootse haven ter wereld op loopafstand en een brede boulevard

40-jarig huwelijk
A. Zandee Zandee-Notebaart aan den IJssel en zijn vrouw C. E. uit Krimpen gedenken vandaag dat ze 40 jaar geleden in het huwelijk traden in Terneuzen. Het echtpaar woonde zestien jaar in Rotterdam en sinds 1967 is hun domicilie Krimpen aan den IJssel. Het gouden paar kreeg acht kinderen en heeft achttien kleinkinderen. Zandee werkte de laatste dertig jaar als ambtenaar bij de gemeente Rotterdam.

Onderscheidingen

Van de lintjesregen vielen in Delft twee druppels in hetzelfde huis. vrouw G. Schoonewille en zijn H. Schoonewille—Moes ontvingen allebei de zilveren eremedaille verboden aan de Orde van Oranje-Nassau. Het echtpaar was tot de pensionering vorig jaar september werkzaam als kostersechtpaar in de Oude en Nieuwe Kerk in Delft. C. Remans uit Katwijk ontving uit handen van de burgemeester de zilveren eremedaille in de Orde van Oranje-Nassau. Remans heeft van 1934 tot 1974 als onderwijzer op verschillende lagere scholen gevoor de deur.

Vier kilometer trap

De With blijft er onbewogen onder. Met vaart showt hij het prestigeobject van Nationale Nederlanden. Het lijkt ontworpen om indruk te maken. De cijfers stromen als water over zijn lippen. Terwijl hij zo nu en dan een trapje pikt, vermeldt hij tussendoor even dat dit gebouw een kleine 4kilometer trappen heeft. „Maar die neemt natuurlijk niemand als je zulke liften hebt".

Op de hoogste verdieping —de veertigste- is het allemaal nog wat kaaltjes. Er zit al wel glas in de venstergaten, maar verder is het alles nog grijs van beton. Overal weergalmt radio 3. In de onmogelijkste hoeken en gaten zit een bouwvakker te boren, te zagen, te spijkeren of wat zo'n man verder pleegt te doen, met als onafscheidelijke metgezel een transistorradio. Maar hoe verder naar de begane grond, hoe beter het wordt. Ongemerkt gaat de bedrijvige herrie over in een voorname rust. „Kijk, hier staan de wanden er al en nog verder naar onderen ligt er zelfs al vloerbedekking. Want zo rond juli werkt. De laatste 21 jaar was hij schoolhoofd. Daarnaast was hij ook jarenlang voorzitter van de Oranjevereniging. Sinds 1965 is hij bestuurslid van de Vereniging Christen-zijn en Openbaar Onderwijs. L. M. van Leeuwen in Nieuwerkerk a/d IJssel ontving de versierselen behorende bij het ridderschap in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij is naast voorzitter van de raad van bestuur bij het assurantieconcern Stad Rotterdam 1720 ook op allerlei bestuurlijke en maatschappelijke gebieden actief. Zo is Van Leeuwen CDA-lid van de Eerste Kamer en bijzonder hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Brabant. G. S. Bodewes uit Nieuwerkerk a/d IJssel kreeg van burgemeester H. B. van der Goot de versierselen behorend bij de* ermedaille in goud van de Orde van OranjeNassau uitgereikt. Bodewes is voorzitter van de Stichting Evenement, die ieder jaar in Nieuwermoeten we met de oplevering beginnen, en we hopen dat het allemaal lukt..."

Projectleider H. Rademakers, voormalig directeur van de afdeling Vastgoed van Nationale Nederlanden, heeft in de bouwkeet een prachtige ruimte met uitzicht op de spiegelwanden van zijn laatste grote klus. Straks zal dit gebouw met de naam Delftse Poort de strijd met de tand des tijds aangaan. Rademakers; „Officieel ben ik na veertig dienstjaren met pensioen gegaan, maar ik heb toch de wens te kennen gegeven dit laatste project te mogen voltooien.. Dus als dit helemaal klaar is, zit mijn werk er pas echt op".

Een letterlijk glanzende kroon op zijn werk. „Overigens hadden wij helemaal niet de bedoeling van dit gebouw het hoogste van Nederland te maken. Maar ja, de eisen die wij aan onze nieuwbouw stelden in combinatie met de afmetingen van het bouwperceel, resulteerden eigenlijk automatisch in een gebouw met deze hoogte. We stelden namelijk als belangrijkste eis dat er in de nieuwbouw straks 3000 mensen moeten kunnen werken".

Nationale Nederlanden had de plaats naast het Centraal Station als belegger al langer op het oog. Eigenlijk was deze plek bedoeld voor de nieuwbouw van het provinciehuis van de nieuw te vormen provincie Rijnmond, „maar omdat dat van de baan is, kunnen we hem nu mooi voor onszelf gebruiken", vindt Rademakers. „We waren namelijk al langer op zoek naar mogelijkheden om een nieuw pand te bouwen waardoor wij het ruimtegebrek van Nationale Nederlanden in Rotterdam konden opheffen. We zitten nu verdeeld over kerk activiteiten organiseert zoals met Koninginnnedag en Nationale Dodenherdenking. J. D. van Gelderen uit Nieuwerkerk a/d IJssel werd onderscheiden met de zilveren eremadaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau. Dit vanwege zijn langdurige (bestuurlijke) inzet voor de gereformeerde kerk (Ontmoetingskerk) in de IJsselgemeente. A. Vente uit Nieuwerkerk a/d IJssel kreeg de eremedaille in goud verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau. De voormalig directeur van Vente Veevoederbedrijf, is bestuurslid van de Rabobank Nieuwerkerk en tevens voorzitter van de VION (Vereniging ter behartiging belangen Industrieën en Ondernemingen in Nieuwerkerk aan den IJssel) In Rotterdam werd P. de Raaf benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Raaf was bijna veertig jaar werkzaam in het onderwijs. In 1958 werd hij leraar aan de chr. scholengemeenschap zeven locaties, met 2250 personeelsleden. Dat werkt niet optimaal".

„Perfecte architect"

Eerst leek er van hoogbouw in het centrum niets te komen. „De gemeente was bevangen door die jarenzeventig-ziekte dat alles laag moest", vertelt Rademakers. Maar die ziekte ging over en zo kon begonnen worden met het opstellen van een programma van eisen (PVE) waaraan het nieuwe gebouw op de 10.000 vierkante meter grond aan het Weena moest voldoen. „Toen dat PVE klaar was, zijn we een soort competitie voor architecten gestart. De volgens ons vijf beste Nederlandse architecten werden uitgenodigd een ontwerp te maken en uiteindelijke heeft de raad van bestuur unaniem gekozen voor de plannen van architect ir. A. Bonnema uit Hardegarijp. Een perfecte architect, die een schitterend ontwerp had, dat het best tegemoetkwam aan ons PVE".

In november 1988 ging de eerste paal de grond in en in juli 1991 moet begonnen worden met de oplevering. Een mammoetklus in een minitijd van slechts 32 maanden. Kosten: allin zo tussen de 380 en 400 miljoen gulden...

Rademakers is tot nu toe niet ontevreden over de keus van zijn bedrijf voor deze nieuwbouw. „Ik durf te beweren dat dit de beste locatie is voor kantoorbouw in heel Nederland. Daarmee doe ik niet minderwaardig over Utrecht of Den Haag, maar Rotterdam heeft gewoon veel dingen die andere steden niet of minder hebben. Dat heeft ook te maken met het feit dat in de oorlog het hele centrum verwoest is en Rotterdam dus, hoe wrang dat ook klinkt, een heleboel voor lbo aan de Gordelweg. Vanaf 1968 tot vorig jaar, toen hij gebruik maakte van de dop-regeling, was hij daar directeur. De Raaf maakt vanaf het begin van de jaren zeventig deel uit van de kerkeraad van de gereformeerde gemeente te Rotterdam-Alexanderpolder. B. L. Leentvaar, eveneens woonachtig in Rotterdam, kreeg de eremedaille in goud verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt. Leentvaar was meer dan veertig jaar werkzaam op een scheepvaartkantoor. Daarnaast was hij enkele jaren gemeenteraadslid voor de SGP. Voor deze partij was hij oOk bestuurslid van de provinciale vereniging, waarvan ook enkele jaren voorzitter. Bovendien was Leentvaar lid van de Raad van Advies voor het hoofdbestuur van de SGP en bestuurslid van de gemeentelijke kiesvereniging te Rotterdam, waarvan sinds 1984 voorzitter. Na zijn raadslidmaatschap is Leentvaar nog altijd fractie-assistent van het huidige gemeenteraadslid voor de SGP/GPV/RPF. Sinds 1972 is Leentvaar diaken van de gereformeerde gemeente in RotterdamZuidwijk. problemen van andere steden niet heeft. Denk bij voorbeeld aan de nauwe straten in het centrum van Amsterdam. Daar hebben wij hier geen last van. Je zit hier zowel goed als het gaat om openbaar vervoer als wat de bereikbaarheid per auto betreft".

On-Nederlands

De publiciteit rond de meest besproken nieuwbouw van Nederlandvindt Rademakers wel leuk. „Je hebt natuurlijk altijd mensen die het lelijk vinden, maar de meeste mensen vinden het toch wel erg leuk. We worden overstelpt met aanvragen voor excursies. En dat al tijdens de bouw!"

De With zit er niet mee. Hij weet -na zo'n 3000 personen rondgeleid te hebben- precies hoe je indruk kunt maken. Met het restaurant bij voorbeeld, waar straks 750 mensen genoeglijk een hapje kunnen eten. Of met de sportzaal, waar menig dorp nog niet over durft te dromen. En natuuriijk met de „volstrekt on-Nederlandse hal", zoals Rademakers de entree van het gebouw noemt, waarin een flatgebouw van behooriijk afmetingen makkelijk rondjes kan draaien. „Vrij toegankelijk voor iedereen". Er komt namelijk ook een dependance van het museum Boymansvan Beuningen en diverse winkels waar iedereen terechtkan.

Maar zij mogen niet de gigantische roltrappen -nu nog in plastic gehuld- naar de eigenlijke ingang van het gebouw betreden. Die is alleen voor de werknemers. „Straks kunnen die trappen 3000 mensen in een uur het gebouw in of uit laten gaan", mompelt De With nonchalant, terwijl hij de sigaar naar de andere kant van zijn mond verhuist. „Bezoekers mogen in die glazen ronde liften omhoog. Maar het gebouw bekhmmen

Voorlopig staat Nationale Nederlanden in ons land dus op eenzame hoogte. Maar hoe lang nog? Rademakers: „Daar zitten we hier echt niet over in. Bovendien moet het toch wel een behoorlijk bedrijf zijn dat een gebouw van deze afmetingen kan exploiteren..."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.