+ Meer informatie

Verslagenheid in Urk

2 minuten leestijd

U zult allen gelezen of gehoord hebben van de zo droeve omstandigheden in Urk, wegens het vergaan van de kotter 204. De gehele bemanning, bestaande uit vijf personen, is omgekomen. Het zijn: de schipper Cornelis de Boer en zijn beide zoons: de zeventien-jarige Meindert en de vijftien-jarige Willem-Jan, de negentien-jarige Jan van der Lee en de drie-en-twintig-jarige Sjouk Vink. Groot is de smart in dit verlies. Allerpijnlijkst wel voor mevrouw De Boer, die in één slag haar geliefde man en beide jongens moet missen, alhoewel zij wonderlijk door de Heere gesterkt wordt, zoals we schreven in deze catechisatie-les. Het gezin behoort tot onze gemeente.

Het medeleven is hier op Urk bijzonder. Dan blijkt Urk wel een gemeenschap te zijn. Veertig kotters zijn sinds zondag bezig om de lijken trachten op te vissen. Daarmede zijn duizenden guldens gemoeid, maar die heeft men er spontaan voor over. Nu we dit schrijven (dinsdag 15 april) is alles nog zonder resultaat. Duikers zijn werkzaam om in de onder water liggende kotter te komen, die echter steeds bemoeilijkt zijn door de nog te woelige weersomstandigheden op zee. Men vermoedt sterk, dat de lijken zich in de kotter bevinden. Geve de Heere, dat zij gevonden mogen worden, want het niet-terugvinden is zo erg voor de nabestaanden.

Het is een bijzondere roepstem en sprake Gods. Naar de vissersvakkunde kan eigenlijk het vergaan van een zee-kotter op het IJsselmeer niet mogelijk zijn. Maar….. het is gebeurd! En dat….. vlak bij de haven. Een aan grijpende les tot ernstig zelfonderzoek.

Sterke en ondersteune de Heere de diep-bedroefde families en heilige Hij deze ernstige roepstem aan onze harten, om vóór- en toebereid te worden voor de grote eeuwigheid! Er is slechts één schrede tussen ons en de dood.

Gedenken we de diep-getroffenen in onze gebeden.

Urk

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.