+ Meer informatie

Overbedcentrum in gebruik gesteld

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - Op het Rotterdamse vliegveld Zestienhoven opende het Tweede-Kameriid mevrouw E. Terpstra gisteren een centrum waar ingevlogen patiënten kunnen worden opgevangen. In het overbedcentrum kunnen zij wachten op ambulancevervoer naar de plaats van bestemming of zij kunnen in het centrum medisch behandeld worden voordat verder vervoer plaatsvindt.

De plannen voor een dergelijk overbedcentrum op Rotterdam Airport vloeien voort uit de hulp die wordt verleend bij het uitvoeren van gipsvluchten. Dat gebeurt sinds vorig jaar incidenteel, maar structurele professionele begeleiding blijkt steeds meer noodzakelijk. De verzekeringsmaatschappijen willen dat de patiënten goed worden opgevangen. Zij zijn begonnen over een opvangcentrum annex overbedcentrum. Dergelijke centra bestaan al op de luchthavens van Wenen en München, maar waren tot voor gisteren in' Nederland in die vorm nog onbekend.

De uitvoering van de medische hulp in het overbedcentrum geschiedt in een samenwerkingsverband van de afhandelingsmaatschappij Servisair, Rotterdam Airport en de Rotterdamse firyna • Bofnkamp Ziekenvervoer. Jaarlijks komen op Zestienhoven ongeveer 300 patiënten aan die liggend per ambulance verder vervoerd moeten worden.

Mr. W. J. Hengeveld, voorzitter van de Stichting Bornkamp, toonde zich zeer tevreden dat de afhandeling van patiënten voortaan niet meer onder de vleugels van het vliegtuig behoeft plaats te vinden, maar dat nu in het overbedcentrum een goede opvang en adequate hulp kunnen worden geboden. Mevrouw Terpstra sprak er haar verwondering over uit dat het overbedcentrum tot stand is gekomen zonder één cent rijkssubsidie.

De commercieel manager van Rotterdam Airport, mr. R. H. J. Wondolleck, opperde het plan een permanent medisch centrum op de luchthaven te vestigen. Daarmee kon volgens hem een totaalpakket van diensten voor patiënten worden aangeboden. Nu de zogenaamde gipsvluchten op Zestienhoven voet aan de grond hebben gekregen, wil Wondolleck de medische hulpverlening uitbreiden met het redden van mensen in de vorm van helikoptervluchten. Hij rekende voor dat deze hulpverlening door een goede logistieke planning niét kostenverhogend maarkostenbesparend is. AMEIOE 6.B.S. Chr. Geref. Kerk D.V. vrijdag 26 april 19.15 uur De heer T. Klok uit Kinderdijk

GELDERMALSEN Oud Ger. Gem. in Ned.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.