+ Meer informatie

Wat is HET VERSCHIL tussen een refo-café en een disco?

7 minuten leestijd

Zaterdagavond in Hotel Gorinchem. „He Peter, jongen, tijd niet gezien", roept een van de gasten. Over de massa mensen heen schudden ze even een hand en schuifelen samen naar een tafeltje. Schuifelen, want de zaal staat zo vol mensen dat gewoon lopen niet makkelijk is. Zeker niet met een dienblad vol. Refo-café's zijn populair.

Over refo-café's bestaan nog al wat vooroordelen. Er zou veel te veel gedronken worden, er wordt met de regelmaat van de klok gevochten, de meisjes lopen er uitdagend bij en de jongens zouden het andere geslacht lastigvallen... Drie bezoekers van Hotel Gorinchem zijn het er niet meer eens. „Wanneer mensen zeggen dat het in Gorkum er als een zuippartij aan toe gaat, ben ik het niet met hun eens. Degenen die er komen weten zelf hoeveel alcohol ze kunnen nemen. zonder dat er iets geks gebeurt. Er is in Gorkum absoluut geen zuippartij- café-sfeer. De naam 'refocafé' vind ik dan ook niet op zijn plaats", zegt Anton (17). Marjan (17) vindt de sfeer „wel leuk. Het is er wel gezellig, maar het is ook best oppervlakkig. Je komt er dus eigenlijk meer gewoon voor de gezelligheid. Er heerst gelukkig nooit een ruziestemming maar er staan natuurlijk wel uitsmijters voor het geval dat." Van uitdagen is ook geen sprake. Marjan: „Ik doe op zich geen extra moeite om er extra goed uit te zijn als ik naar Gorkum ga. Ik wil er altijd verzorgd uitzien, en steek daar geen extra tijd in als ik naar Gorkum ga. Het aantal meisjes in een (te) korte rok vind ik hier over het algemeen wel meevallen. Er zijn natuurlijk wel wat uitschieters, maar over het algemeen valt dat erg mee. Dat meisjes hoge laarzen aanhebben, is gewoon mode, die doet men heus niet speciaal aan als men naar Gorkum gaat. Dat is onzin. Ook de meeste jongens willen er graag leuk, verzorgd uitzien." Esther (19) heeft van ongewenste intimiteiten nog nooit last gehad. „Gelukkig niet! Wel dat ze eens aan m'n twee vlechten trokken of zo, maar dat is niet echt een ongewenste intimiteit. Als je het lastig vindt, zegje er gewoon wat van!"

Sneller contact
Alle drie vinden ze het bezoek verantwoord? Ja, is het antwoord. Anton vind een Gorkum-bezoek wel verantwoord, „maar het ligt er ook maar net aan om welke reden je er naartoe gaat. Is het om een avondje te drinken, of is het gewoon zoals wij, lekker bijpraten met vrienden? Ik denk dat het bij de meesten toch wel om het laatste doel te doen is en dan vind ik er niets verkeerd aan. Ik houd zelf altijd de ouders in gedachten met de wat moeilijke, dwarse jongeren. Die ouders mogen blij zijn dat ze naar Gorinchem gaan onder refo-jongeren, in plaats van dat ze naar een café gaan" „We zijn ook wel eens op een SRBavond geweest en daar was de sfeer veel geslotener, wat op zich ook wel logisch is, omdat daar natuurlijk iemand komt spreken. Maar ook in de pauzes blijft iedereen bij zijn eigen clubje staan en komen ze niet zomaar naar je toe." Naar allebei op één avond kan natuurlijk ook: „Het punt waarom wij op zich liever naar Gorkum dan naar een SRB-avond gaan is dat de gemiddelde leeftijd bij de SRB veel hoger ligt dan in Gorkum. Datje in Gorkum veel sneller contact hebt met anderen (onbekenden) dan bij een SRB. Bij een SRB stapt er niet snel iemand op je af. Veel SRB-gangers gaan trouwens ook na de pauze naar Gorinchem."

Ds. K. Visser, christelijk gereformeerd predikant in Barendrecht, vindt datje niet „zwart-wit kunt zeggen dat je daar niet heen mag", maar heeft wel zo zijn bedenkingen. „Je merkt dat het schijnbaar moeilijk is om de zaterdagavondbesteding zo in te vullen dat het niet in strijd is met Gods Woord. Schijnbaar. Mag je met een groep gaan bowlen, terwijl 10 meter verder een bar is waar muziek gedraaid wordt? En dat geldt ook voor refo-café's. Daar moet je over praten." „De moeilijkheid is: wat bied je als alternatief. Ik heb mijn catechisanten wel eens gevraagd met een alternatief te komen, maar een groot gedeelte is niet creatief genoeg om zelf een zinvolle zaterdagavondbesteding te verzinnen. Dat is ook een opvoedingsopdracht voor ouders. Helpen met het bedenken van een zinvolle vrijetijdsbesteding. Vrije tijd is geen tijd waarin je lui kunt zijn. Het is tijd waar je straks ook verantwoording over aflegt. Die tijd is ook genadetijd. Ik geloof dan ook dat een zinvolle zaterdagavond hoort bij de opvoeding. De wortels liggen al bij het jonge kind. Ouders moeten niet opeens gaan bedenken als de kinderen 16 of 17 zijn van: 'O, de zaterdagavond, hoe zullen we dat gaan invullen?' Dat moetje zien aankomen."

Muziek en alcohol
 Een deel van de jongeren bezoekt op zaterdagavond jeugdverenigingen en dergelijke. Een heel grote groep wil geen disco's bezoeken en bezoekt alternatieven zoals refocafé's. Een heel kleine gedeelte trekt de stoute schoenen aan en gaat wel naar de discotheek. „Ik heb het er pas met een jongen over gehad. Die jongen heeft een en ander meegemaakt en komt nu wat tot bezinning. Dan vraag ik: Wat vind jij het verschil tussen een refocafé en een disco? Een verschil is de muziek. En je ontmoet jongeren uit de kerk, maar dat is geen principieel verschil. Voor de rest moeten we eerlijk zijn: er hangt net zo'n wereldse sfeer. Er wordt gedronken, gepraat, gek gedaan."

Ds. Visser begrijpt wel dat veel jongeren het ontbreken van muziek een groot verschil vinden met discotheken. „Maar is het verantwoord om zo massaal bij elkaar te komen? Een groot bezwaar vind ik dat er alcohol geschonken wordt. We weten allemaal dat alcohol de stemming beïnvloedt. Hetzij dat iemand agressiever wordt, hetzij dat iemand erg vrolijk wordt. Je kan wel zeggen: het is geen zuippartij, dat geloof ik gerust, maar het is wel sfeerbepalend." De Barendrechtse predikant gelooft wel dat er mensen zijn die alleen naar refo-cafe's gaan voor de gezelligheid, maar heeft ook daar een kanttekening bij. „Ik vind datje moet beginnen bij de plaats waar je woont en de gemeente waar de Heere je geplaatst heeft. Daar ontmoet je jongeren. Ook op school, vriendschappen ontstaan al op de lagere school. Dan moetje als ouders stimuleren dat er vriendengroepjes ontstaan. Dat is voor mij een zinvolle zaterdagavondbesteding. En laat ze het maar afwisselen. De ene zaterdag hier, de andere daar. En tussendoor naar een concert, of bowlen; spreek dat maar met je ouders af. Ouders mogen niet gemakzuchtig zijn en moeten betrokken zijn. "

--------------------------------------------------------------------------------------------Een jaar of wat geleden kwam ik regelmatig in de zogenaamde 'refo-café's'. Even met een paar Wenden wat drinken, praten. Meer niet. Inmiddels kom er ik nooit meer Nou ja, behalve om inspiratie op te doen voor dit artikel. Een onschuldige vrijtijdsbesteding, zegt de een. Een verkeerde voorbereiding op de zondag, zegt een ander. En weer een derde ziet geen verschil met een willekeurige disco. Kortom: de zaterdagavondbesteding is een lastig onderwerp. En al zitten de zalen vol, het kost moeite om mensen te vinden die hun mening willen geven. En nee, liever niet met naam en toenaam in Terdege. De reden: bezoekers van de refo-café's worden soms zo'n beetje beschouwd als halve heidenen. Of misschien zelfs als hele. En zo willen ze niet te boek staan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.