+ Meer informatie

Heinsbroek: Ik kan niet tegen autoriteit

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Oud-minister Heinsbroek zegt van zichzelf dat hij niet kan omgaan met autoriteit. Hij vindt het bovendien onzin dat ministers het als een erezaak beschouwen om dienaar te zijn van de kroon.

Heinsbroek, die als LPF'er minister van Economische Zaken was, zei dat afgelopen zaterdag in een interview met de Volkskrant. Hij beschouwt zichzelf niet zo geschikt als 'gewoon' bewindsman. Eigenlijk is hij alleen geschikt als minister-president of politiek leider, meent hij. "Als teamspeler ben ik het best als ik de baas ben."

Heinsbroek kijkt neer op politici die zich inhouden, omdat zij dat vinden passen bij de verantwoordelijkheid van hun ambt. Schamper refereert hij aan een poging van zijn ex-collega De Hoop Scheffer om de kabinetscrisis, waarin Heinsbroek een centrale rol speelde, af te wenden. De CDA'er zei tegen de LPF'er: "Herman, je bent in dienst van de kroon, dat is een eer." Heinsbroek reageerde daarop: "Nee, Jaap, ik zie dat totaal anders. Ik ben weliswaar in dienst van de kroon, maar ik vertegenwoordig via mijn partij het volk in deze regering. Daar zit ik voor."

De gewezen bewindsman kon er slecht tegen dat de Koningin hem net als andere bewindslieden uitnodigde voor kennismakingsgesprekken, zonder hen te vragen of ze op dat tijdstip een gaatje in hun agenda hadden. "Ik zeg nog tegen mijn secretaresse: Heeft Hare Majesteit gevraagd of ik dan überhaupt kan? Nee dus." Vanwege het plotselinge aftreden van Heinsbroek ging de afspraak niet door, maar graag had de LPF'er de Koningin nog aangesproken op het feit dat zij het Nederlandse volk na de moord op Fortu yn niet publiekelijk heeft toegesproken, zo laat hij in de Volkskrant weten.

Heinsbroek beklaagt zich over de waakzaamheid van de overheid ten aanzien van zijn persoonlijke veiligheid. Hij moest van alles ondernemen om na enkele kogelbrieven persoonlijke beveiliging te krijgen. "Het werkt gewoon niet bij Binnenlandse Zaken en Justitie", zegt hij. "Ik snapte direct waarom Fortuyn geen beveiliging kreeg. Wat een trage machine is de overheid." Helemaal onuitstaanbaar vindt hij het dat de beveiliging na zijn aftreden werd ingetrokken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.