+ Meer informatie

Groot-Brittannië verlaagt rente weer

Inflatie duidelijk afgenomen

1 minuut leestijd

LONDEN (RTR/KRF) - De rente in Groot-Brittannië is gisteren voor de zesde keer sinds lialf februari met 0,5 procent verlaagd om de economie te stimuleren.

De Bank of England bracht haar belangrijkste tarief naar 11 procent, waarna de commerciële banken volgden met een verlaging van hun basisrente naar hetzelfde niveau. Ook tarieven voor hypotheken gingen omlaag.

De Britse rente heeft tot vorig jaar oktober bijna een jaar lang op een hoogtepunt van 15 procent gestaan. Dit uitzonderlijk hoge niveau, bedoeld om de inflatie te beteugelen, heeft de economie in een recessie gebracht. De regering, die anders dan in Duitsland of Nederland rentemaatregelen kan opleggen aan de centrale bank, heeft er alle belang bij de economie op te peppen. De Conservatieven van premier Major moeten binnen een jaar de verkiezingsstrijd aangaan met Labour en liggen op het ogenblik achter in de opiniepeilingen.

Pond

Er is ruimte om de rente te verlagen doordat de inflatie duidelijk is afgenomen. De Britse autoriteiten moeten er wel voor waken dat de positie van het pond sterling binnen het Europese Monetaire Stelsel niet wordt verzwakt. Bij de voorgaande renteverlagingen was dat niet fiet geval. Ook gisteren reageerde het pond nauwelijks. De munteenheid wordt weliswaar bij een lagere rente in principe minder aantrekkelijk voor beleggers, maar de verlaging was al ingecalculeerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.